2017-06-26 218 浏览
又是同好朋友聚餐的日子,朋友㨂左食西餐,在 Openrice 选了Aberdeen Street,咁就大家一齐去试下啦。比较少去港岛区食野,相约上环地铁站等,沿著鸭巴甸街行上去,原来是一条又窄又长又斜的斜路,行到去我们都气来气喘。坐低立即叫些小食先,先来香煎大虾,蒜片香,略嫌虾肉唔够爽口,但整体都尚算不错的。😊墨西哥粟米片脆口,芝士烟韧,连埋一齐食,咬落去既烟韧又脆口,好有口感。配有三款酱汁,因我个人不太喜欢沾酱汁食,所以冇评语,而朋友试左觉得沾蕃茄粒酱汁较好味,另外两款白色和绿色的酱汁就麻麻地。孖宝汉堡,卖相迷你精致,一款牛肉,一款鸡肉,我个人比较喜欢鸡肉那款,因牛肉配了羊奶芝士,因我唔食羊,所以觉得羊奶芝士味骚。主菜来啦,白酒煮青口配薯粒,这道菜今晚有点失望,味道也一般,青口略嫌细只,扣分,反而亮点在薯粒,薯粒热辣辣,薯边脆口,十分好味,加分,这道菜价钱和食物质素不成正比,如不是薯粒好味而拉高评价,否则只值1粒星。只青口太细只啦,青口肉就不用多说了!肉眼牛扒,卖相不错,因怕食太生,所以我地叫左七成熟,但看来差不多全熟。虽然熟左D,但仍然好好味,只是肉汁少左D,对我们无影响,但要扣分

garlic prawn
nachos

burgy couple

mariniere mussels

mariniere mussels
只青口太细只啦,青口肉就不用多说了!

ribeye steak
肉眼牛扒,卖相不错
,因怕食太生,所以我地叫左七成熟,但看来差不多全熟。

虽然熟左D,但仍然好好味,只是肉汁少左D,对我们无影响,但要扣分,不然就可以比4星架。

roasted chicken
烤烧春鸡,味道就不错,但鸡肉未够嫩滑,有D鞋,这儿扣分,但配菜薯粒及酱汁出色就加分,薯粒内稔外脆,酱汁带微辣醒胃。

creme brulee / apple tart
到最重要的是甜品出场了,叫左焦糖炖蛋和苹果批,见食评上赞口不绝,无理由唔试既。

焦糖炖蛋,看样子以为好甜啦,食落原来无想像中咁甜,而且味道清甜唔溜好香,味道好清新。

苹果批,我一向唔食,因感觉上甜溜,即管试食一啖咁多啦,感觉唔溜不太甜,食落个饼批好绵滑咁,不错。

估唔到个甜品真系名不虚传,黎多转都得,好味!

结帐啦,有75折优惠,价钱都合理抵食既。

整体来说,食物和环境都算中上,可以值得再试,不过有心理准备要行斜路。

如果不食晚餐,可以约埋三五知己来这儿 happy hour & brunch 都得。
2017-06-24
用餐优惠