2022-01-20 63 浏览
今日天氣好好,所以想同屋企人出去食嘢,之前經過虹橋見到呢間留白居酒屋,一直都好想試。去到門口咁啱好好太陽,出邊影相好靚,門口嘅牌匾同埋布幕好有特色。我同屋企人嗌咗兩個常餐,分別係一個特色丼飯同埋一個自家製烏冬拼炸雞,另外再嗌多個炸墨魚咀。首先會比一個沙律同埋一杯熱茶你,沙律冇咩特別。烏冬嚟到係熱辣辣,個石鍋外面唔會辣手,但係可以保持入邊嘅烏冬同埋湯嘅溫度一段頗長的時間,我哋食到最尾都仲係熱嘅,呢點好值得讚賞,蕃茄湯係自家製,食唔出有任何味精, 蕃茄味濃,拼烏冬同炸雞幾好食,炸雞嘅炸粉亦都非常薄,入面嘅雞好嫰滑。特色丼原來係滑蛋拼吉列豬扒丼。個滑蛋炒得好滑,吉列豬扒炸得好恰當。墨魚咀係全餐飯嘅驚喜,呢度嘅炸物處理得好好,查粉非常之薄,墨魚咬落去好鮮咪同有嚼勁。呢個價錢嘅常餐非常抵,下次會再嚟食,希望開返晚市之後再嚟試佢嘅串燒。
2022-01-20
午餐