2006-01-29
第一次同班同事食團年飯+開年飯,點解咁講,因為返夜班的小黃放工時已經到咗年初一,所以又團年又過年囉!同事話去有骨氣,聽過名都夠哂正吧!第一次聽到有骨氣呢個名應該係睇黑社會時知時,只知佢係一家火鍋店。不過後來從朋友口中知到呢間野好出名,出名地貴,不過一年一次,算係咁啦!去到時差唔多三點,大家係咁二叫了幾樣餸菜(因為真係好貴),叉燒包、小籠包、奶黃包、四寶丸、肥牛少不了。開了兩個湯底,一個係肉骨茶,一個係冬蔭功,肉骨茶稍嫌唔夠藥材味,但冬蔭功就真係好香,而且最正o既係唔太辣,大家都食得到,當然如果你放啲菜落去煮兩煮又另當別論。之前睇網友o既post寫到啲點心點好,今次第一次試,確實與眾不同。水晶叉燒包甜甜地,軟軟地,好似食緊明治橡皮糖咁!而小籠包需要煮耐少少,一啖辣辣地o既冬蔭功湯由o的肉餡內流出來,正到喔!個人覺得肥牛除咗上碟靚,其實質素就很一般,反而魚麵就真係唔錯,推介必試。埋尾再來埋個烏冬,埋單二仟蚊有找,除番每個人都成百六蚊,其實計埋同出便任食差唔多,但就食得幾過癮。當然係間唔中一次就可以啦!
同事話去有骨氣,聽過名都夠哂正吧!