2020-11-25
如果大家鍾意食泰國菜,鍾意食串燒,鍾意一個 Chill 既環境,想喺觀塘搵個好地方食餐飯,呢間真係推介俾大家,確實真係有驚喜,我本人嘅回頭率會極高好彩今晚訂咗枱,如果唔係一定唔使食,因為全場爆滿,就算Walk in都未必有位,大家可以睇到嘅環境真係好舒服,感覺都好似泰國添,其實佢係港貿中心既兩樓位置,因為有露台位置,而成個室外地方都做咗餐廳嘅用餐位置,加上咁嘅天氣,真係非常舒適係咪影得好有feel呢,因為餐廳嘅環境確實真係咁有feel,無論兩個人黎食,或者成班朋友,都非常適合,而且呢度仲有酒飲㗎,就例如佢呢隻日本啤酒,做緊買一送一添!不過好可惜,我今晚無飲。。。我同朋友都叫咗青檸梳打,味道都唔錯,唔會太甜,亦冇刻意叫少甜,所以確實係做得唔錯,絕對有泰國嘅味道馬上立即介紹今晚嘅食物,第一樣食物有呢個 香葉辣肉碎炒飯!睇個賣相你覺得平平無奇,但係佢嘅份量非常多,四大塊嘅泰國蝦片做點綴,食起嚟,飯帶有張力,而所有嘅辣肉碎都融入喺呢個炒飯當中,食起嚟除咗有口感,味道都非常香濃,係唔錯嘅一個炒飯跟住同樣非常出色嘅,有佢!泰式煎蠔蛋餅 配泰式辣汁!呢個真係非常出色,如果鍾意食蠔餅,又食蠔嘅朋友,真
跟住同樣非常出色嘅,有佢!泰式煎蠔蛋餅 配泰式辣汁!呢個真係非常出色,如果鍾意食蠔餅,又食蠔嘅朋友,真係一定要叫,確實真係真係非常非常出色!
佢哋炸得外脆內軟,入面Juicy,重點係蠔肉大大粒,每粒都非常富有口感,冇異味,食起嚟好新鮮,比起出邊一般嘅潮州打冷炸蠔餅仲要正!點買佢嘅正宗泰式辣汁,感覺完全就好似喺泰國食緊咁啊!
食得串燒,冇理由唔食埋佢呢個燒原條蒜蓉茄子既!同樣做得好唔錯, 除咗火候控制得好好,味道都非常唔錯,上面鋪滿蒜蓉,當中夾雜孜然粉,味道非常香口,完全帶出成條茄子嘅香味
串燒方面,我哋仲叫咗 炭燒豬頸肉 及 香茅雞全翼,係咪望落都感覺到好吸引呢,佢哋啲火候控制真係唔錯,都做得好靚㗎。
雞全翼做得唔會太 dry,雖然香茅味唔係太勁,不過都係果句,因為火候控制得好,所以燒得好好食
呢個係豬頸肉有啲驚喜,因為本以為就咁幾件串起嚟,份量冇咁多,但係大家可以睇到,佢嘅份量都幾多,而且都係燒得好靚
大家知唔知呢個係乜嘢嚟?係咪覺得好似好奇怪咁呢,點睇都唔知係乜嘢
開估啦,其實佢就係 泰式生蠔杯!不得了,由於本人太鍾意食生蠔嘅關係,同樣地覺得呢個非常出色,而且有驚喜,佢呢個生蠔係由泰國直送到香港
生蠔非常大隻,除殼之後,入面就只有呢一個生蠔肉,混合埋餐廳調教嘅茄汁醬汁,自己一個食一杯,一啖將個生蠔肉倒入個口到咀嚼,嗰種感覺真係冇得頂!
最後我哋就用呢個蒜蓉粉絲燒北海道扇貝做總結啦,大家可以見到呢個扇貝大大隻,上面有粉絲蒜蓉,味道已經好正,同樣地,扇貝非常新鮮,火候控制啱啱好,一啲都唔痴殼,食起嚟爽口彈牙有口感,真係非常唔錯
總括來講,如果喺觀塘區,呢間餐廳真係好唔錯,除咗食物有質素,重點係餐廳環境好有feel,所以大家都去試吓啦!