2022-12-19
呢篇係我以顧客身份寫嘅第一份食評,給香港各區朋友參考。食過香港好多地區嘅日本料理,大埔呢間德美唯獨令我一而再,再而三,再而四地光顧,值得推介比其他區嘅朋友,或者大埔街坊過嚟試吓。大埔德美,無論喺熟食、刺身、壽司各方面,師傅團隊都好有水準同製作嘅熱誠,亦會願意盡量配合顧客一啲簡單要求。無論單點多個串燒或壽司,如果唔想太多細碟佔枱面空間或者逐樣上嘅話,係可以向侍應提出落單嘅串燒、壽司,全部各分別擺喺一個大碟度,師傅自然會同你擺靚靚佢,正如我上載嘅相片所示,喜歡拍照打卡嘅話,擺喺同一個碟度,所有食物就一目了然,亦會比一個細碟放得兩三串來得更有美感。當然呢個要求亦要視乎廚房、廚吧師傅因應顧客嘅柯打情況判斷是否可行,始終不同嘅串燒或壽司,製作有先後次序,所需時間亦不同。想品嘗日本料理之餘,又想打個靚卡嘅話,可以參考相片中嘅串燒同壽司菜式。特別一提,晚餐嚟德美食日本料理,一定要配埋清酒,品嘗美食過程飲吓清酒,可以講係人生其中一種享受,但緊記切勿酒後駕駛。至於大埔德美嘅侍應同師傅團隊比咗我一個良好嘅印象,就係同顧客健談,而且有人情味,或許大家都係大埔人吧。