2021-12-04 47 浏览
星期五夜晚諗住同朋友收工去飲下酒,但係飲酒之前就梗係要搵吓有啲咩晚餐食啦😋😋行到天文臺道,俾呢一間餐廳嘅香氣吸引咗,係好香嘅燒海鮮味😍😍-餐廳嘅裝修好有日本風味,好有喺日本食過嘅水產餐廳嘅感覺,而且成個場都係充斥着磯燒嘅味道,聞到好肚餓啊🤤除咗散叫之外佢都有唔同嘅餐可以點,全部二人份量起👍👍今晚就揀咗呢個餐,唔同嘅係有刺身可以食-呢度嘅海鮮全部都會有店員幫手燒,確保唔會過熟或者太生,仲會幫手調埋味,完全咩汁都唔使點-1. 青森殘酷網鮑我都猶豫咗一陣點解會叫呢個名,但係我諗殘酷嘅意思係因為佢嘅鮑魚真係好新鮮,係燒嘅過程你會見到佢不斷收縮🙈🙈食落口好彈牙同埋鮮甜,鮑魚嘅邊燒到有少少焦香👍👍-2.函館北奇貝呢個北奇貝真係好甜🤤🤤🤤加少少清酒提鮮,冇得頂👍一路寫都諗返起佢嘅味道🥲🥲-3.北海道帆立貝帆立貝好大粒,佢嘅調味有少少牛油同埋紫菜嘅香,好味到連啲汁都飲埋😆-4.人氣蟹味噌甲羅燒坊間好多甲羅燒食落去都會好苦,而且食兩啖就已經唔想再食落去🙈但係呢度嘅甲羅燒幾有誠意,會用一個蟹型嘅器皿去焗,食落口比較清甜,唔會濃過頭😋😋-5.山之惠黑松露茸野菌箔燒唔好睇佢細細包,入面有唔同嘅菇類,所以燒出嚟

1. 青森殘酷網鮑

2.函館北奇貝

3.北海道帆立貝

4.人氣蟹味噌甲羅燒

5.山之惠黑松露茸野菌箔燒

唔好睇佢細細包,入面有唔同嘅菇類,所以燒出嚟係好香,加上淡淡黑松露嘅味道,搶住食呀🤣🤣
6.河豚魚干

河豚魚干食落去煙煙韌韌,外面搽左甜甜嘅蜜糖,點埋沙律醬好perfect🤤用黎送酒一流😻
7.特上刺身拼盤五點

同樣地好出色,全部都好新鮮、夠凍😻山葵都好有誠意,唔係得死辣個種🤪
8.鐵板燒牛肉野菜拉麵

食到嚟呢度已經好飽🙈🙈但係呢個拉麵真係好足料,無論牛肉同埋野菜份量都好多🤣🤣🤣調味恰當😋
值得一提嘅就係佢呢度仲有遊戲可以玩,其中一位食吓戴上手套,再睇吓可以一手拎到幾多隻赤蝦,我哋就拎到七隻,三隻拎咗來做刺身,另外四隻燒左佢😋😋全部都好好食😋
2021-12-03