2020-01-26
今日去開荃灣,就係熊貓酒店搵野食,見呢間砂煲兄弟幾特別,D野食又多種類,一於入去食啦!入到去個侍應就帶左我地坐係一張她闊落既檯度,然後就介紹幾道招牌餸菜俾我地,拎野食黎時又會介紹呢道菜點整,非常殷勤!唔講以為係去左法國餐廳食添!講返食咩先,先黎一碗當歸杞子燉雞湯,黎到已經一陣濃濃既藥材味,飲落去更加知係一流既補路,而且好足料,真係要趁熱飲!然後就到正菜:仁稔排骨煲仔飯啦!好少見用仁稔醬黎炆排骨,酸酸甜甜非常開胃!D飯黎既時候熱辣辣,就算即刻撥勻都有少少飯焦,不過咁仲她味!我地又叫D小食,例如呢個脆米鯪魚球,表面既脆米好惹味,鯪魚球又彈牙,正!仲有呢個涼拌蔥油豆腐,D豆腐非常滑,加D蔥油係面,每啖都食到豆腐既真諦!突然有道火光伴隨住一碟餸出黎,就係侍應極力推薦既慢煮火焰牛仔柳啦!佢話係用50度低溫火慢烤煮至半生不熟,保持肉質既鮮味,果真如此!最後我地都食到捧住個肚啦,但見到呢款邪惡金沙西多士,忍唔住都點埋!佢將多士切開一細細件方便入口,再淋上大量朱古力碎同醬,果真非常邪惡!我地又試埋野飲,呢杯熱柚子蜜不過不失啦,但另一杯透心涼紅豆冰奶茶就不得了啦!無諗過紅豆冰同奶茶可以咁夾!而且真正透心
我地又試埋野飲,呢杯熱柚子蜜不過不失啦,但另一杯透心涼紅豆冰奶茶就不得了啦!無諗過紅豆冰同奶茶可以咁夾!而且真正透心涼,好飲至極!