2018-08-12 2831 浏览
有同學自北京回來約食飯, 數數最近幾次都係打邊爐,今次攪攪新意思去食小炒。呢位同學真係出心出力,自己攪聚會之餘仲自己搵埋地方添,佢係網度搵到呢間萬發,同我嘅飯堂火鍋店來發館係同系嘅,所以我就知靠得住。菜館嘅環境真係好街坊,所以如果你諗住搵個靚靚地方食飯相聚的話,你度就真係唔啱你喇。但我地一向都係以食為先,最緊要好食,地方罨耷啲都冇所謂!😉嚟之前我都有上網睇下佢有咩必點菜式嘅,再禮貌地詢問一下同學(話哂過門都係客,點都要俾佢點菜嘅🤭) 。其他同學話癈事諗,等我地兩個發板,於是我地就點左七餸一湯:先嚟個胡椒豬肚雞湯, 成隻豬肚包住隻雞煲,上枱店員先幫你剪細再滾熱🤩個湯胡椒味夠哂濃,湯料足,再加埋紅棗,好暖胃喎,人地話三伏天要進補,唔知呢個湯算唔算呢😝。睇開我啲文都知我超鍾意食有咸蛋嘅菜式,咁啱我呢位同學都係,所以諗都唔諗就點左黃金炒大蝦,咸蛋味夠濃,而且包得好足,冇散哂,好味。另外呢度聽講最出名有味薯仔牛柳粒,我覺得個牛柳雖然軟熟但就冇乜牛味,反而個薯仔粒索哂啲醬汁,好好味呀嚟到呢間海鮮菜館唔點海鮮好似唔係幾好意思,但今晚我地真係諗住食小炒嘛😝,不過少少地都點左一份旬殼魚三寶,有一條炸旬殼

嚟到呢間海鮮菜館唔點海鮮好似唔係幾好意思,但今晚我地真係諗住食小炒嘛😝,不過少少地都點左一份旬殼魚三寶,有一條炸旬殼魚、四只蟶子(HK$58一隻,我地加多五隻、每人一隻) 、同半隻炸子雞,旬殼魚出名肉質滑溜,不過就多骨,我唔好魚,所以只吃了一口試味🤭,佢地嘅蟶子出名鮮甜又夠大隻,最緊要係洗得夠乾淨冇沙吖嘛,而炸子雞就不過不失啦!

食小炒唔飲啤酒唔似樣架,今日難得班同學肯陪我啤啤佢喎,咁緊係叫番兩支我至愛嘅青島啤酒啦😍。

食到咁上下,應該食番少少青菜,所以我點左一味XO醬炒雙蚌同海鮮雜菜煲😊,佢個XO醬比我想像中辣喎,好惹味。

食左成晚,掛住傾計,反而唔記得左食甜品添,有少少美中不足囉😝

呢度啲店員個個都幾粗線條,看似冇乜反應,亦都唔會主動招呼你,但實際上佢地都跟得好貼,係你需要落單嘅時候佢就會係你左近,好似菜上時要點飯,又或是想叫啤酒時,都幾有趣。
2018-08-12