2022-07-30
經濟又實惠早兩日因為要去探個朋友所以走咗去黃大仙,平時如果唔係新年都未必會去黃大仙,哈哈,因為黃大仙可以裝返住香。點知今日探完個朋友發現黃大仙啲嘢食都幾抵食,而且附近啲商場基本上要買咩都有,我仲喺黃大仙中心買咗對皮鞋。之後就去咗豪園麵家食嘢,下午茶餐又抵食又經濟實惠,叫咗三個下午茶餐買單大概$157,平均每個人$53。炸雞髀 ( 沙律薯條)下午茶凍杏霜炸雞比好大隻,比隻手仲要大。而且外皮炸到脆卜卜,咬落去覺得個皮香脆可口。由於呢隻係雞髀,所以咬落去都啖啖肉,好多雞肉。肉質唔會話好老好硬。薯條同埋沙律都好正常,同平時其他餐廳食到嘅都差唔多。呢個下午茶餐要$40,雞髀又有沙律同埋薯條,真係覺得幾實惠。紫菜四寶麵再加多杯凍檸樂除咗紫菜之外,仲有牛丸墨魚丸,同埋魚皮餃尼啲,麵條係平時食開嘅撈麵麵,裏面有鹼水味,即刻覺得有懷舊風味。豬手撈麵然後加多杯熱杏霜豬手整到好鬆軟,豬皮豬根豬骨全部都可以咬得開,而且醬汁整到啱啱好,仲好入味。再加埋撈麵嘅麵條有彈性得來,鹼水味又唔會好重,分量仲要唔少,食完成個豬手撈麵其實都幾飽,一啲都唔似下午茶份量,我諗同我平時出街食嗰啲午餐份量都差唔多,呢個豬手撈麵都只係
炸雞髀 ( 沙律薯條)下午茶
凍杏霜
紫菜四寶麵
再加多杯凍檸樂
豬手撈麵
然後加多杯熱杏霜
豬手整到好鬆軟,豬皮豬根豬骨全部都可以咬得開,而且醬汁整到啱啱好,仲好入味。再加埋撈麵嘅麵條有彈性得來,鹼水味又唔會好重,分量仲要唔少,食完成個豬手撈麵其實都幾飽,一啲都唔似下午茶份量,我諗同我平時出街食嗰啲午餐份量都差唔多,呢個豬手撈麵都只係$50,又係另一個覺得好抵食嘅下午茶餐。