2017-08-08
有好朋友上網睇到呢度有優惠,眼見做梗暑假promote 十歲以下小童免費,立即組成一大班朋友帶埋小朋友去食餐勁嘅。係食之前已經見到其他食評對呢間餐廳嘅評語都唔錯,仲見到有我最愛嘅生蠔,所 以我都十分期待。一去到我當然要搵左我最愛嘅生蠔先啦!生蠖係澳洲嘅smoky bay ,即場開生蠔,亦都因為公平就每人每次只限拎3隻。樓梯生蠔size偏細隻,但好重海水味,因為師傅開完蠔之後唔係沖水,而係用水浸一浸個掃,再掃走生蠔上嘅碎殼。所以有朋友認為偏咸,我就覺得海水味重都不錯,但的確會蓋過左少少嘅鮮味。另外冷盤有各種火腿:巴馬火腿,沙樂美腸,仲有風乾牛肉(呢款較少見)。仲有幾款沙律,有西式同泰式。海鮮就有龍蝦仔,青口,蝦,蟹腳,龍蝦,螺。我本身只食過龍蝦,幾鮮味,就算唔點任何醬汁都夠味。魚生有:三文魚,吞拿魚,甜被,希靈魚等,三文魚都幾肥美。另有即煮嘅粉面檔,佢嘅配料竟有龍蝦!我2個大女都每人食左一碗面。黎呢度食之前睇過好多食評都讚呢度嘅冬蔭功湯好味,黎到梗係要試下!的確冇介紹錯,好香好濃亦夠辣,仲有好多香料夠哂惹味,入面仲好足料,有好多蝦同龍蝦!我飲左2碗!熟食方面都好多款,西式嘅有意粉,千層面
一去到我當然要搵左我最愛嘅生蠔先啦!
熱食仲有中式:蒸魚,炒東風螺,薑蔥龍蝦,燒味。
泰式嘅有:酸辣魚,泰式龍蝦等。
甜品方面算多,特別係生果,除左有平時嘅瓜類之外,仲有原粒芒果,龍眼!
仲有中式甜品,有馬仔,白糖糕,芝麻糕。
呢度每人7折加埋一都係500蚊,有生蠔,龍蝦,仲要唔洗分時間,由6點半食到10點,所以我地個個都食到捧住個大肚腩走人!
唯一係唔知係咪因爲我地成17個人,加上又坐係餐廳盡頭嘅角落,所以換碟就好慢了...好多時我地都塞滿一檯碟呢....但其他服務都ok嘅。