2017-01-24
是咁的~女朋友仔一直都話想帶我黎呢間食台灣麵 咁啱今次黎到旺角 就梗係食呢間啦 女朋友仔講過佢以前食晏就果陣有個套餐好多野食好抵食 唔知夜晚有冇 點知我地真係喺晚市個menu搵到(唔知係咪有分中午價同夜晚價) 個餐好吸引 有一份乾拌麵一份咩咩燒芝士丸一份涼拌茄子咁樣一set 七十幾蚊 (冇野飲)其實都好抵嫁喇然後我就想食撈冷麵 所以叫左個咩鮑魚絲冷麵(唔記得個名),六十幾蚊冇野飲 諗住試下嘛先黎嘅係涼拌茄子 出面嘅台灣麵店 通常都係炸茄子 燒茄子 好食係好食但食多幾舊就好膩 但呢間唔同 涼拌茄子好開胃 雖然係冷盤 但唔係果種凍冰冰唔想食 相反真係愈食愈開胃 拿 出菜到喇 對面就係我女朋友叫嘅餐果碗麵 近鏡嘅就係果句咩鮑魚絲冷麵 一上台 我就覺得真係好大碗好抵食 一個冷麵六十幾蚊 其實出面其他鋪都係咁上下 可能仲貴 佢本身已經唔貴仲要咁大份 淨係份量已經回曬本啦 碗麵嘅左上角就係佢嘅汁 試過應該都係d花生醬溝下麻醬d fd 碗麵本身配少少蒜泥 份量唔會多到好重蒜味 但又提升到成碗麵嘅惹味程度 撈完之後呢碗冷麵真係一絕 好正好香好美味 不過講真 就唔好expect佢d鮑魚絲會好好味好特別
有一份乾拌麵
一份咩咩燒芝士丸
一份涼拌茄子
咁樣一set 七十幾蚊 (冇野飲)
其實都好抵嫁喇
不過咁 鐘意食冷麵嘅人一定唔會失望
對個乾拌麵喇 麵質同佢個肉燥醬好match 拌完之後都好好味 麵質乾身 我個人鐘意食個冷麵多d 乾拌麵就覺得同其他台灣麵店 差唔多
不過 佢個芝士丸真係好正 燒得好香 一唉落去d芝士流心咁流出黎 本身丸嘅質感都好彈牙好爽口
總括黎講 真係抵食加好味嘅 雖然佢全部野都冇跟野飲 要分開叫 但係論成餐飯嘅味道質素 都係好值得一試