2021-10-05
為左慶祝朋友搵到新工,去食佢鍾意既泰國菜。港女既我當然搵一間可以打卡又好食既餐廳喇😎餐廳裝修以火車為主,counter附近仲有個路標「打卡」😂指向門口大大個懷舊火車🚋而入面都放有不同類型既模型火車&零件,當然要selfie一番喇~點餐係用QR code 點,可以慢慢點~之後想加野,唔洗驚收左餐牌點唔到講明今餐飯係慶祝,當然食豪少少,叫左「小曼谷孖寶推介」既「牛油蒜蓉燒蟶子」&「牛油蒜蓉燒大蜆」,兩款海鮮都幾大隻,而且一啲沙都無,清得好好,味道方面好香蒜蓉🧄味,點埋佢酸酸地既醬,好開胃😌而講到泰國菜,我地最鍾意食「豬肉碎生菜包🥬」& 泰式小食。「豬肉碎生菜包」既口感好特別,入面應該加左蝦米🤔,而且調味係酸酸辣辣,好惹味😋仲可以禁自己接受既辣度&要唔要洋蔥、青,而小食就叫左「泰式拼盤」,有蝦餅、雞棗、魚餅、春卷。分量都頗多&大大件,每樣小食都可以食少少😙 雖然係小食,但做得一啲都唔hea, 蝦餅、雞棗、魚餅好彈牙。春卷炸到好脆仲叫左串燒😁雞軟骨、牛肉沙嗲、牛舌、雞髀菇沙嗲。最鍾意牛舌,真係好林好入味☺️。飲品叫左西瓜&青檸菠蘿沙冰,可以禁自己想要既甜度,讚👍🏻又大大杯想讚下服務員,見到我地食
想讚下服務員,見到我地食生菜包,食到呢咁hea😅,即刻比左濕紙巾我地👍🏻仲要佢地帶曬膠手套,好衛生