2023-02-25
講到元朗食咖喱,好多人都諗到咖喱xx,但個間店真係大不如前。是日想去超市買啲野,發現左天龍咖喱,下午時段入面都坐滿人,應該係好野黎喎,試下佢先。咖喱都好多配搭,唔想食咖喱都有其他口味揀,仲有下午茶餐同唔少小食,正喎😋🐏咖喱羊架飯🍚 + 傷檸樂🍋叫左羊架飯,唔係度度有得食,試下特別啲嘅先🤤羊架有三支骨,份量十足呢,仲係即叫即煎,上枱時真係超香,熱辣辣香噴噴超吸引,見到都流晒口水。羊架仲係厚切,啖啖肉,啲脂肪位煎到甘香,咬落啲油脂回甘超正呀😍咖喱係分開上碟的,用左超多料黎煮咁喎,見到有粒粒洋蔥,仲有入晒味嘅薯仔,好好味啊。個人覺得唔夠辣,店家話可以加辣㗎,加完後好正,又辣又香,淨係咖喱汁都可以食兩大碗飯🤤見餐牌有樣飲品叫傷檸樂,原來係檸檬加鹹檸嘅可樂,又叫龍鳳可樂(?)😆橫掂本身想飲檸樂,咁就試下呢個傷檸樂啦。又鹹又酸再加上冰凍可樂,勁正,配咖喱又啱口味👏天龍咖喱啲咖喱真係好好味,有新咖喱據點了,想食咖喱可以黎天龍啦。
🐏咖喱羊架飯🍚 + 傷檸樂🍋
叫左羊架飯,唔係度度有得食,試下特別啲嘅先🤤
又鹹又酸再加上冰凍可樂,勁正,配咖喱又啱口味👏