2020-07-28
由澳洲名廚 Adam Cliff開既Samsen係灣仔已經開左幾年,但無阻大家對佢既熱情,依舊坐無虛席🔥而近排,更開設上環姐妹店,主打泰北咖哩金麵,但就無左灣仔既招牌船麵啦!Samsen係一個泰國同華人做貿易生意既地方。而呢間餐廳主要係做泰國既street food!店舖裝修得好靚,行vintage style 🙆🏻♀️再加上店內擺放唔同懷舊poster,打卡一流☺️👌🏻開放式廚房,營造到好似去左泰國咁😋staff主要係外國人為主,一入到佢地就好nice 咁同你打招呼,重介紹餐廳招牌菜色,做到賓至如歸既感覺❤️🤩當日同朋友坐左近open kitchen既bar枱位,同啲廚師傾下計都幾正架🌝而食完既時候都會問下啲野岩唔岩食😋好值得讚📌泰北咖喱雞金麵 $148呢間既咖喱汁好特別,用左十幾種材料和鮮椰漿熬製而成,睇得出餐廳落足心思去寫個湯底,味道甜甜地,濃郁得黎又唔會嗆鼻。至於金麵係由泰北直送,所以味道絕對地道❤️呢碗麵有2隻大雞髀滲透左落湯到,吸盡精華。配菜方面,有芥菜,青蔥同青檸,令到口感提升。📌 青木瓜沙律 $98酸酸辣辣咁,清新得黎都幾開胃!味道就見人見智啦,我就覺得可以接受但未到好好食。
📌泰北咖喱雞金麵 $148
📌 青木瓜沙律 $98
酸酸辣辣咁,清新得黎都幾開胃!味道就見人見智啦,我就覺得可以接受但未到好好食。因為本身麻麻地green papaya但朋友就食到停唔到手,差啲搶埋隻碟唔比我掂😐
📌泰式街頭椰子雪糕 $68
味道絕對正宗😍雪糕用大大個椰子裝住🥥,玩味十足!雪糕有啲似甄沾記,好smooth同creamy 而且唔會死甜!再用粟米,花生同shaved young coconut 做topping 真係好正😍用呢個甜品做結尾真係好perfect!建議2個人share一杯,因為真係好大份😂
📌香蕉煎餅 $78
絕對有驚喜😍每次去泰國都要一日食返個,因為香港真係無咩地方食得返個隻味🤥samsen既煎餅可以話超越左泰國街食到既質素(i.e jj market )😍😍香蕉絕對用料十足,夠曬大粒🍌而且煎到皮薄餡靚,呈現金黃色,配埋煉奶,真係開心過跳開心舞❤️最搞笑係,個度既廚師好似玩才藝表演咁,搓完個皮掟到勁遠比另一個煎,重要百發百中!
📌Samsen mojito $88
呢杯係餐廳既signature cocktail,味道有啲奇怪,所以唔洗試啦😣😣雖然個賣相ok但飲落去好唔match。Mint 既味道搶曬,mojito加左西瓜🍉搞到好稀,而酒味都好淡🥺😩
🧡總括而言,呢間餐廳好值得一試,雖然泰國street food 呢個價錢真係略貴。但食物質素,服務同環境都值回票價啦🥰
每次去都要等最少1hr先有得入座,如果無咩耐性既話建議到對面cafe hea下,或者係人流比較少既時候食啦🥰staff會細心咁係你可以入座之前既10min send message 同你講!