2014-01-31 826 浏览
今日去左明珠閣食lunch, 本身都冇太大期望,諗住係同屋企人簡簡單單食餐中午飯就算,點知俾我發現到呢間餐廳既叉燒,簡直就係超班既水準!!!身為一個超級叉燒fans, 我認我係"yim" 尖架喇。叉燒好多地方都有得食,但係講真,整得好食既地方真係唔多。太瘦又鞋口,太肥又好滯,之前食過金翠餐廳同埋元朗蔚豪既叉燒係我覺得算幾好食既, 但係都硬係覺得唔夠喉。咁來到呢度,例牌都要叫返碟叉燒過口癮啦,今次叫左碟叉燒連油雞雙拼,點知俾我發現到呢度既叉燒係厚切!!!!!!!!仲要每一舊都成寸咁厚!!!!!咁講真厚切又唔代表好食既,有的野都係要試過先知龍與鳯,好啦,一咬落去,肉質鬆化,肥瘦均匀,加埋的蜜汁,正! 唯一美中不足既係,舊叉燒可以再以再肥返小小同埋的筯多返小小,咁就perfect喇!!同埋係丄比較之下,隻油雞就稍為失色左小小喇,叫做係不過不失啦。雞腳螺頭湯除左叉燒之外個湯都唔錯,火喉十足,的湯料都幾多,我就覺得幾好飲,呀媽話咸左小小,不過口味呢的野就好個人既。總括來講,呢度既叉燒相信係主打菜,我見隔離好多枱都有叫到,下次來可以試埋個脆皮燒腩同埋其他小菜

叉燒連油雞雙拼
燒連油雞雙拼