2020-09-13
之前Instagram 見到好多friends 食尼間,所以就一直好想試吓,宜家疫情終於有改善,所以就黎食晚餐。我哋點咗蛋卷同吉列牛定食,尼個餐除咗有牛同飯湯,仲有另一個招牌菜忌廉咖哩烏冬,真係好正,一次過食曬最出名嘅嘢食。吉列牛牛扒本身好簡單咁炸咗,但係入面嘅肉仲係生,啱晒自己鍾意嘅熟度同可以keep 住係熱。我覺得個牛嘅質感好好,一黎冇筋,二黎唔算肥但又腍,好好食!而佢外面嗰層吉列就本身軟左少少,但燒過就好好多。本身舊牛冇乜調過味,但係點少少他他醬或者燒汁就夠曬味。而佢除咗牛,仲有一碗珍珠米配送,同埋面豉湯、豆腐咁,好滿足。忌廉咖哩烏冬配雞肉尼間餐廳另一個招牌菜,我本身諗忌廉同咖哩夾唔夾㗎,哈又好夾啵,同唔會好「漏」。我覺得佢尼碗嘅重點係烏冬,因為佢嘅質感好好,似意粉al dante 嘅感覺,好味😋。而我覺得啲汁幾好食,少少creamy,平衡翻咖哩嘅濃烈味道,而啲雞肉都好滑,值得一試。Kobekyu 秘製蛋捲個蛋捲入面有啲芝士,有少少拉絲嘅效果,我朋友係芝士控話覺得好好味。同佢每層都薄薄地,疊埋就有一層層咁,不過不失咁啦!Rose Garden, Passion Punch我哋加咗
吉列牛
忌廉咖哩烏冬配雞肉
Kobekyu 秘製蛋捲
Rose Garden, Passion Punch
我哋加咗錢飲得意啲嘅飲品,個人比較鍾意Rose Garden,啲汽水有少少玫瑰嘅味(少少似英國好好飲嘅Fentimans 嗰隻)。Passion Punch就有粒粒果肉,但比較普通啦。
我覺得銅鑼灣伏嘅餐廳好多,尼間真係好食,我推薦吉列牛餐,又抵食又好食。