2009-05-31
男友想食越南菜,我一向在荃湾区嘅心水都系"小巴黎",佢系openrice睇到呢间的食评都ok, 所以为了"食好d",话同我去试下。七点去到见到唔多人都觉得有d唔对路,我地被安排坐卡位,但个位都好迫下。个menu的相ok, 我地点了大虾西柚沙律、蓝贝、香茅鸡翼、招牌清汤越南蒙、三色冰。全都出事!大虾西柚沙律都算正常,但只有两只虾,虾新鲜,不算大只,西柚两三粒,其他都是生椰菜丝、红萝卜丝,收五十几蚊,唔系好抵。蓝贝系menu个样同上枱的分别好大,佢用水白洽完,用少少葱、蒜炒,好唔得,蓝贝肉超细粒,缩到好似五毫子咁大,无味,只系白水洽的味,蓝贝离壳好唔新鲜,我食到有一只臭咗,立即吐出来,好核突,即刻退返比佢地。个女待应知道,问都无问即刻退返入去,好似都唔系咁surprise。香茅鸡翼好普通,好似茶餐厅的水准,无香茅味!沙嗲王同小巴黎都好食好多,又唔会咁贵。招牌什么清汤越南粉,d牛腩都几好味,但d粉太熟太稔,一pat pat,唔多好,六十几蚊唔值啰。最后三色冰,最差系d冰,因为佢地用碎冰,但唔知点解d碎冰系结成一块,成o旧放系我杯三色冰上面,好怪。最后埋单,就算无计个蓝贝都要一百七十几蚊,以咁
大虾西柚沙律都算正常,但只有两只虾,虾新鲜,不算大只,西柚两三粒,其他都是生椰菜丝、红萝卜丝,收五十几蚊,唔系好抵。蓝贝系menu个样同上枱的分别好大,佢用水白洽完,用少少葱、蒜炒,好唔得,蓝贝肉超细粒,缩到好似五毫子咁大,无味,只系白水洽的味,蓝贝离壳好唔新鲜,我食到有一只臭咗,立即吐出来,好核突,即刻退返比佢地。个女待应知道,问都无问即刻退返入去,好似都唔系咁surprise。香茅鸡翼好普通,好似茶餐厅的水准,无香茅味!沙嗲王同小巴黎都好食好多,又唔会咁贵。招牌什么清汤越南粉,d牛腩都几好味,但d粉太熟太稔,一pat pat,唔多好,六十几蚊唔值啰。最后三色冰,最差系d冰,因为佢地用碎冰,但唔知点解d碎冰系结成一块,成o旧放系我杯三色冰上面,好怪。最后埋单,就算无计个蓝贝都要一百七十几蚊,以咁嘅食物水准,超唔抵!我一定唔会再帮衬。