2021-08-26
#Gali 💛今次介紹嘅觀塘黃店係一間樓上印度餐廳✨位置來講十分方便 啱啱好就係創紀之城隔離嘅富利大廈 🧚🏻♀️🧚🏻♀️無論係地鐵或者巴士都好方便到達 💗講返少少餐廳背景先 一開始小編知道依間店舖係飲食男女介紹 🙈店舖老闆本身係印度人 因為疫情關係所以決定開業 ❣️所以食物方面都比較貼近返印度風味 🧡而且無論份量或者味道都真係食得出係真材實料‼️值得去試吓✨首先講吓環境先啦🤍嗰日男女小編黎嘅時間大概係五六點左右 一入到門口已經見到大大個鹹蛋黃喺窗邊🌞 因為餐廳都比較高樓層所以基本上成個觀塘都一覽無遺 😻😻如果你打卡或者想放鬆吓都係個幾好嘅選擇☁️ 而且店舖位置都幾大 都有15至20張枱 ✨每張枱嘅間隔非常寬躺而且枱面亦好大坐得幾舒服🤤🤤講返食物今次我哋嗌嘅係 奶油咖喱雞🐔同埋香料咖喱羊 🐏奶油烤餅🫓奶油咖喱雞 $65💰(8.5/10)Butter Chicken Masala 依個咖喱根據返店舖介紹係比較適合返香港人口味😻 的確佢嘅原本香料咖喱 對男小編來講的確係太刺激 🥵🥵有少少接受唔到 😢但佢依度嘅奶油咖喱就真係幾好食 💗💗雖然係有日式咖喱嗰種奶油香甜 但因為香料味都唔輸蝕 所以兩者之間
奶油咖喱雞 $65💰(8.5/10)
Butter Chicken Masala
依個咖喱根據返店舖介紹係比較適合返香港人口味😻 的確佢嘅原本香料咖喱 對男小編來講的確係太刺激 🥵🥵有少少接受唔到 😢但佢依度嘅奶油咖喱就真係幾好食 💗💗雖然係有日式咖喱嗰種奶油香甜 但因為香料味都唔輸蝕 所以兩者之間嘅配搭會形成一種好獨特嘅口味 🤩🤩你會食得出個咖喱真係好有外國風味好wilds 🤤🤤十足十你真係親親大自然咁樣 🌿🌿但同時間有少少嘅甘甜令到成件事又唔會去到咁盡 🧚🏻♀️🧚🏻♀️而且少少嘅甜亦都為佢嘅辣帶來緩衝 🤩
雞黎講就正正常常冇乜特別但有少少鞋 🙈不過配上咖喱都幾夾‼️‼️
香料咖喱羊 $72💰(8.5/10)
Mutton Curry Masala
如果大家好鍾意外國風味嘅話🤩依一款一定啱你 ‼️因為本身佢嘅香料咖喱味道已經好突出 ‼️唔似係平時嘅日式咖喱咁有小小嘅甘甜味 ✨呢度嘅咖喱真係完全好似你身處印度咁樣 🧡一種又一種香料伴隨住你味蕾湧上 😋雖然有少少辣但辣味又唔會掩蓋到香料嘅刺激❣️男小編未真係去過印度食咖喱 但依種咁“荒野"嘅味道相信都差唔得幾遠 🌿🌿另外再加上佢個羊本身都幾羶 🤫所以大家如果係重口味人士好似女小編咁嘅話真係唔使諗要即刻過嚟試 🌝🌝但如果好似男小編唔係咁鍾意太刺激嘅話都係奶油咖喱比較適合😋😋
奶油烤餅$38💰(7/10)
依個男小編就有少少失望 😢因為本身以為係好淋嗰隻類似麵包質地 🤤但食落口原來係非常脆身 🙈覺得如果點咖喱來講有少少唔係咁適合 🙈而且留意番餅底本身都幾油所以如果想減肥嘅朋友可能要諗諗先 🌝味道方便其實同我哋平時食嘅光酥餅一模一樣味只不過係更加脆🤤 所以大家如果平時鍾意食薯片嗰啲嘅話都可以點嚟試吓當小食🤩 但係最好多幾個人先嗌 因為塊餅都算係幾大‼️
題外話時間😋😋唔知大家有冇食過荃灣都係好出名嘅黃店巴巴station 💛如果要喺中間拎個評分嘅話(兩間都係好好食㗎如果住附近嘅話都記得快啲去食) ‼️‼️男小編會覺得觀塘依間好啲🙈🙈
一嚟觀塘依間坐得舒服過巴巴station好多 🙈而且份量上面都會多好多 (有時男小編食完巴巴Station加大之後都會覺得少少唔夠)所以如果細隻嘅朋友去到觀塘記住叫小飯✨✨
但味道來講我覺得兩間真係不相伯仲😍 如果係好鍾意外國風情嘅 觀塘Gali 真係冇得輸 ❣️但如果對於唔想食啲太刺激咖喱嘅話 巴巴station都不失為一個好選擇😋😋
推薦指數🌟 8.5 / 10 🌟
💛#巨B食黃店
📍#巨B覓食觀塘
Gali (觀塘)
⚜️觀塘駿業里6號富利工業大廈14樓B號舖
⏱星期一至日 1130-2100