2015-07-03 1303 浏览
好多第一次的Pizzeria Jacomax 喺鲗鱼涌返工嘅我,经常都希望响附近物色一啲好嘅餐厅,今天我泥到距离我公司都唔需要一条街嘅的Pizzeria Jacomax,入到去呢种咁玩味的装潢布置已经攞晒分,座位与座位之间非常宽裕,空间感很大,用上水泥墙粗犷原野感,每张都不同的大实木枱。当日仲要播住我最钟意嘅乐队Linkin park的音乐,配上特别的碟子,要你计数学题目嘅钟。入到去已经好有爽。玩。relex。的感觉!系香港少见嘅玩味设计餐厅!趁几个朋友未到之前,同呢度嘅主理人倾过计,原来餐厅由意大利籍大厨主理,售卖薄饼,意粉等等Casual嘅意大利菜色。呢度连餐牌都感觉很粗犷有型!成班朋友聚会大声都唔惊!人齐叫野食了。先叫了个沙律 - Rocket Salad($98)一个好简单嘅沙律,有新鲜火箭菜,生菜,配合少少黑醋汁同埋芝士片,上层就配上新鲜甜美嘅车厘茄,清清地。其实一个好食嘅沙律就系咁简单啦!份量都多三至四人食Caprese (buffalamozz, tomato basil)($168)都系简单但好味的前菜。水牛芝士,蕃茄配上橄榄油同少少盐和香草,呢个系我其中一个很喜欢的前
好多第一次的Pizzeria Jacomax

Rocket Salad

都系简单但好味的前菜。水牛芝士,蕃茄配上橄榄油同少少盐和香草,呢个系我其中一个很喜欢的前菜。水牛芝士很有质感,配上新鲜蕃茄和橄榄油的香味。好吃!

Sausage platter($198)
香肠拼盘有三种肠。边种系咩肠我就分不清了。我大概只可以分为细条红肠,中条白肠同大白肠。总括细条红肠真系超级好食,辣得嚟好有咬口!另外两种都不错。
芒果啤酒
食到肠仔呢就想饮番杯啤酒。店长介绍一个独特的芒果啤酒。虽然我一饮酒就会面红,但系听到年长咁样睇睇我都叫左泥试下。
第一次见芒果啤酒,第一次饮。真系几好饮㖞。似芒果有汽果汁!饮多左就。。。哼哼!麻烦泥个型男送我回家。

Grilled Chicken Wings ($49)
Grilled Chicken Wings ($49)
再泥送酒小吃。鸡翼外皮金黄香脆,有少少焦,香味十足!一上枱已经非常香。鸡翼很入味又够juicy
. 香口又不油腻,肉质嫩滑!明知佢系雪藏鸡翼,但都想像唔到点解可以咁juicy, 食完真系会想再叫!不过略嫌得四只有点少。

Blue mussel in Weiss beer ($139)
Blue mussel in Weiss beer ($139)
白酒煮青口就食得多,第一次食啤酒煮青口,青口肉质鲜甜,但略嫌太细粒肉。唔知系咪煮太熟。个Weiss
Beer汁好特别,很有Weiss Beer味,很清但味道浓郁,而且带有咸香,蒜片都好味。特别之作!

接住到了超多人推荐嘅pizza .
pizza
这里的意式地道薄饼,是真正的干身脆薄批,皮香独特,有一种香香的酵母味,整个批底香脆可口,有自然的焦香味道。批底薄脆干身,至于吃过店内三个pizza, 都有个共通店就是馅料和薄饼本身做得很平衡,不会酱汁太多而影响了薄饼的香脆感,这绝对是薄饼师的控制和拿捏得好不好的重点啊!在这吃到了真正意式轻食的薄饼感觉啊!

现在让我逐一介绍我当日食到嘅薄饼啊!
招牌薄饼 Jacomax Pizza ($158),
Jacomax Pizza ($158)
配料包括有香草牛肉碎、芝士、意大利番茄、鸡蛋等。鸡蛋??真系响个波饼嘅中间打咗一只鸡蛋落去?第一次见啊!热,香,脆,惹味就系我对呢个pizza的评价,呢个招牌薄饼料很多,但每一种馅料都能够和其他嘅配合,好吃!

再泥个T-Rex Pizza,
T-Rex Pizza,
系劲肉同芝士和香辣的美味三重奏!肉味浓郁,咸香味重,肉食兽必吃!芝士也很丰富,而且配合香辣感!正!

Gorgonzola & Apple (mozz/Gorgonzola/sliced Apple)
点解我话你都呢间餐厅奉献左好多第一次呢?第一次食Beer 煮青口,第一次饮芒果味啤酒,第一次食pizza会有只鸡蛋响中间!仲有呢个最劲的第一次...第一次食有blue cheese同苹果做主角的甜味pizza ...

卖相真系好靓,一片片嘅苹果拼系pizza上,但知道有难芝士始终都有D惊。店长同我地讲呢个系好多女士都喜欢嘅Pizza,所以也要就试一试啦!食薄冇咗蓝芝士𠮶阵苏味,蓝芝士同苹果出奇的格!balance
就系咁啰,蓝芝士令到停咗嘅清香更加突出,成个Pizza很清甜可口。而且食落很清新!不滞!女士们真要试试啊!

食环境,食味道,食气氛,食有型都有,以后happy Friday 又有一个新选择!

2015-06-18
Rocket Salad
芒果啤酒
Grilled Chicken Wings ($49)
pizza
Jacomax Pizza ($158)
T-Rex Pizza,