2021-05-29 510 浏览
近年古早味蛋糕熱潮興起,喺香港備受追捧,坊間打住“古早味”旗號嘅蛋糕店越開越多,好多人氣店仲會大排長龍等蛋糕出爐,打卡影相。呢間位於深水埗嘅古早蛋糕店,以“正宗古早,低糖少油,黃金底邊”做招徠,店面嘅蛋糕陳列品賣相確係幾吸引。負責人話主理嘅師傅專登飛台灣淡水學藝,務求將最正宗嘅古早味帶返嚟,所有蛋糕都係用“水浴法”烤焗,烤嘅時間更長但口感味道更正宗更好。每個鐘頭新鮮手工現烤,用料方面每日選擇新鮮食材。為咗迎合追求健康嘅習慣,蛋糕都係低糖低油,糖選用黑糖,所有蛋糕甜度一致。蛋糕有幾十種味道供選擇,負責人推介擂沙黑芝麻同薑汁味都唔錯,我就覺得蒜蓉同芫茜味應該會好特別。不過每日只會有某幾款味道,而且數量有限。想食可提前一日打電話預訂,仲可以喺深水埗地鐵站交收,係幾貼心嘅服務。我揀咗肉鬆味同特級骯髒咖啡朱古力味。肉鬆味呈現誘人嘅金黃色,面頭鋪滿微焦嘅肉鬆,食落更香更煙韌。蛋糕口感鬆化而且蛋香味十足,濕度比較高但唔會黏口,感覺似係較實心的海綿蛋糕。肉鬆夾層均勻,唔會得中間或者邊位有,又唔會沉晒落底。特級骯髒咖啡朱古力雖然係黑色,但面頭鋪滿五顔六色嘅脆脆同朱古力豆,豐富嘅口感,食落咖啡味同朱古力味

我揀咗肉鬆味同特級骯髒咖啡朱古力味。肉鬆味呈現誘人嘅金黃色,面頭鋪滿微焦嘅肉鬆,食落更香更煙韌。蛋糕口感鬆化而且蛋香味十足,濕度比較高但唔會黏口,感覺似係較實心的海綿蛋糕。肉鬆夾層均勻,唔會得中間或者邊位有,又唔會沉晒落底。特級骯髒咖啡朱古力雖然係黑色,但面頭鋪滿五顔六色嘅脆脆同朱古力豆,豐富嘅口感,食落咖啡味同朱古力味都好出,唔會太甜。