2016-06-24
朋友大讚漁牧好食,今次終於來試下。訂位前已預訂烤鴨及乳豬。餐廳的主打食烤魚,雞煲,北京烤鴨,乳豬等但有另一個出名菜叫『榴槤雞煲榴槤』,可惜我們無人咁嘗試。今次除左叫主打食物外,還叫了些小食,如鎮江骨,川香鴨舌,花雕醉雞最想特別介紹當然係:烤鴨-皮很脆,鴨油吾多,吃起來都不覺油膩,肉質方面比較乾身。皮層做得很薄,還用瓦爐燒住保持溫度。放上鴨皮,甜麵醬,青瓜及京蔥等作為配料沒有穿漏的情況,實在功夫了得。乳豬-皮很脆,肉很嫩,乳豬底還有蔥油飯,感覺煮得太濕及太軟,初初還以為係糯米飯做底,原來係蔥油飯。漁牧招牌魚,揀左少辣的龍脷魚,魚湯很濃很鮮味,魚塊都算多肉,真係冇咩魚骨!另自選配料,揀左百頁結,薯粉等。今次整體感覺很好,可能本人比較喜歡食四川北京菜,所以下次會約朋友再食過。(但要注意一點喔!因為食物份量都幾大份,所以最好人數多d會較好)
最想特別介紹當然係: