2016-07-08
每次經過呢間舖時都會聞到陣陣燒烤香味, 終於忍唔住捉咗唔食得辣既朋友去試.由於得兩個人唔敢叫太多, 只係叫咗一個烤魚. 味道有三種, 香辣(分大中小辣), 麻辣同酸菜味. 魚有四種揀, 有鯇魚, 鯰魚, 江團魚同埋沙巴魚.記得某餐廳大厨講過, 食水煮魚呢類既餸一定要揀多骨既魚, 煮完出嚟條魚先夠香同滑, 所以我地就揀咗唯一一種多骨既鯇魚. 味道要咗麻辣.由點菜到上菜等咗差唔多20分鐘. 魚係用一個鐵盤裝住, 下面會有兩個小火種(?)燒住.魚好鮮好滑, 一啲都唔腥. 條魚燒得好香, 特別係個魚頭同條魚骨, 入哂味, 特別好食.麻辣既麻好香, 唔太辣, 我朋友完全唔食得辣既都食到. 但當食到尾時會覺得有啲咸.初初以為兩個人會食唔哂條魚, 點知食到最後唔夠食, 要加配料. 配料都有好多種類選擇, 我地要咗萵苣, 土豆片同凍豆腐. 配料既份量好多, 凍豆腐應該有兩磚, 其他兩種都好大碟. 但太肚餓唔記得影相.順帶一提呢間餐廳係冇水供應, 汽水好似係12蚊一罐, 仲有啤酒同果汁可以選擇.除咗烤魚佢地午餐係有碟頭飯同粉麵, 另有啲頭盤小菜同埋烤肉選擇.叫咗烤魚, 三份配料, 汽水同白飯都係$340
叫咗烤魚, 三份配料, 汽水同白飯都係$340左右, 抵食 ! 一定會再去幫襯.
麻辣味烤鯇魚
题外话/补充资料:
間餐廳係叫做十二味烤魚九宮格先真.