2019-06-24 981 浏览
今日行完深水埗,等过马路途中,见对面有间潮州菜馆噤啱又有d肚饿,而且好耐冇食过潮州菜,突然瘾起就冲左入去坐低寻食止吓瘾先睇餐牌除左潮州打冷、小菜,还有碟头饭和面,选紧嘢食时老板好热情走埋来招呼我,问我想食乜、介绍我边d好食,最后我选左:炸蚝饼、卤水鹅件和卤水(鲜)鹅肠,在等待美食期间,老板好好人送左碟潮州小食俾我食坐左一阵美食终于送上,每样卖相好吸引炸蚝饼,大大碟,炸到金黄色,入口脆咯咯,唔觉油腻,而且好多蚝仔,只只肥美嫩滑卤水鹅件,本来想叫鹅片,贪佢啖啖肉唔使赵骨,但最终想试吓佢d鹅是否好好肉,因为好多地方叫鹅件,通常都系得骨冇乜肉冇囗感,想睇佢是否真材实料,送到来见到件件都好厚肉,而且有好多件,肉质嫩滑美味,其他配菜(芽菜、花生、豆腐)都好正卤水(鲜)鹅肠,味道真系同雪藏差好远,入口弹牙爽口、甘香肥美,老板叫点d辣椒油食更正,即管试吓先,又真系惹味好多,因辣椒油唔系辣到盖过左个鹅肠既味,祗系减少左佢既肥腻我赞老板d嘢好食,跟住佢同我讲,鹅系用贵d既货,所以好食,而点鹅既酸醋唔同其他地方用醋精,系用汕头米醋,老板又话我知米芝莲推介北角既潮乐园系总店,深水埗呢间系分店,而谭咏麟系北角店
今日行完深水埗,等过马路途中,见对面有间潮州菜馆

睇餐牌除左潮州打冷、小菜,还有碟头饭和面,选紧嘢食时老板好热情走埋来招呼我,问我想食乜、介绍我边d好食,最后我选左:炸蚝饼卤水鹅件卤水(鲜)鹅肠,在等待美食期间,老板好好人送左碟潮州小食俾我食

坐左一阵美食终于送上,每样卖相好吸引

炸蚝饼

卤水鹅件

卤水(鲜)鹅肠

我赞老板d嘢好食,跟住佢同我讲,鹅系用贵d既货,所以好食,而点鹅既酸醋唔同其他地方用醋精,系用汕头米醋,老板又话我知米芝莲推介北角既潮乐园系总店,深水埗呢间系分店,而谭咏麟系北角店既常客,搞到我想去北角店撞吓佢添,食食吓见好多人外卖斩料加𩠌和入内帮衬,呢间真系要同多d人再去多次,好正!

2018-11-22
用餐时段