2019-09-25 230 浏览
今晚同老婆去元朗行街,係元朗西鐵站附近搵到間幾特別既餐廳-泰豪燒。餐廳主要分兩邊,燈光較暗,每張枱位置都分得幾開,環境舒適👍🏻。一坐底職員就介紹一下餐牌食物,仲會推介受歡迎既菜式以及時令海鮮配料,服務都幾周到。而餐牌上既串燒有廿幾種可以揀,又有唔同既小食,選擇都唔少😁。之後我地決定要個二人餐:一鍋2餸海鮮粥,同埋6款串燒,再加一支大啤。隨即見到,飲品竟然有買少見少既「黑松沙士」😂!忍唔住再叫飲品。由於佢係即叫即燒,制作需時,大約等左15分鐘到食物就到。首先嚟咗六款串燒:雞肉、牛肉粒、豆卜、花枝丸、芝士丸。每款串燒都灑咗密密麻麻既孜然粉,加埋啱啱燒完既香味,非常惹味!值得一提係花枝丸同芝士丸,燒到又香又脆,但入面仲好彈口,唔會燒到好乾,我個人最愛😍。等多陣,主角海鮮粥就黎啦。配料方面㨂咗奄仔蟹加花甲,因為職員都推介奄仔蟹多較多膏多汁,煲粥會更加入味。果然無介紹錯!海鮮粥好夠鮮甜,唔會太咸或者太濃味,而且好夠蟹味,非常鐘意!攪起粥底仲有好多花甲,好足料。一鍋粥兩個人分,每人都有成三大碗,絕對會飽到上心口。所以,如果大家真係食唔晒,可以叫個外賣盒拎走,咁就唔使浪費啦🤗。