2009-09-02 9 浏览
見仲係放緊暑假,星期日同屋企人帶埋阿仔入西貢行吓。入到去剛啱3點,咪諗住食D野,橫掂未食lunch。估唔到咁晏西頁市仲咁多人,又唔想食咁飽,帶住阿仔食車仔面又坐得唔舒服,行過見到有間新既餐廳,係食越南野,見個門面都ok吖,就一家人入左去食。我地一行6人,門口有張大檯,仲有L位既梳化位,帶住小朋友都方便。我老公揀左個蕃茄牛腩粉,應該係呢度既招牌菜,我食左1碗仔,蕃茄味好香,難得既係D牛腩好淋又唔老。我食左個豬頸肉凍濛粉,個時掛住食都唔記得影相。凍濛既靈魂梗係魚露啦,初初估呢D小店,都係用D現成大路貨,估唔到佢地既魚露原來都大有來頭,仍地仲係樽度勾左塊牌解釋魚露既來源。另外令我意外既地方係佢地d豬頸肉,好爽有肉味有咬口,連我奶奶都大叫好食。至於飲品方便,本來我想試滴滴咖啡,不過驚自己夜晚瞓唔著,唔敢試,叫左個椰青同阿仔一齊飲。老公同奶奶就要左咖啡試,老公要凍既。原來佢地俾個杯仔你,等佢慢慢滴,杯底已經加左煉奶,滴完之後攪埋佢就飲得,飲凍既就將佢倒落個冰杯度。我偷飲左一啖,真係好香滑,正。唯一既問題係細杯d,不過學似老公話,最緊要好飲,espresso都係細細杯架啦!下次過黎西貢玩,又多個c

下次過黎西貢玩,又多個choice。
好味
滴滴咖啡