2019-06-07
今日想找些日本風味嘅美食,所以去咗元朗形點既JO拉麵,我們來到時六點左右,仲未到晚飯的繁忙時間,目測已有八成以上滿座,相信這歸功於連續六年攞咗米芝蓮大獎既美名,湯麵既味道不得不給個讚,特色小食都有番咁上下水準。餐牌有前菜、小食、拉麵、沾麵、餃子、飯食等選擇,我選左蒜油豚骨拉麵,因為覺得拉麵是主打得奬作,拉麵質感比較挺身有口感,香濃既蒜油配上濃濃嘅豬骨湯底好美味,入口有滿足的感覺最吸引人。另一特點是入口即溶嘅叉燒,很少可以嚐到如此滑溜溜既叉燒,睇番MENU介紹,原來是用66度慢煮的方法把叉燒煮得香嫩幼滑,相當有心思,可見是廚師研究一番下的用心之作,配菜有比較爽口既椰菜片,還有木耳絲和蔥花做點綴。之後再加了一個炸蟹肉忌廉餅做小食,外皮包了麵包糠炸得鬆脆,裡面是包了蟹肉、忌廉和麵粉既餡料,炸得外脆內軟,醬汁用了酸酸甜甜嘅千島醬,配搭爽脆既生菜和沙律菜做點綴。