2006-07-27
聽朋友話小曼谷D野好食,但好滿,做埋今晚又內部裝修,咁一於趁早同老公去撐吓檯腳啦。為免向隅,知佢地六點開,咁未夠六點就去到等。人地五點搭十一開門,我地就即刻入去坐定定等食嘞。食到七點左右己經全場滿座,門口仲有班人喺度等位。我地好彩到得早,有卡位坐,都算舒服啦。幫我地落單個侍應冇咩笑容,慒口慒面咁,但上菜同收碟嗰個幾好笑容。我地驚佢地裝修冇得食,所以今晚最後衝刺,佢又介紹我地去附近佢地另一間細D嘅舖,幾好傾呀。我地得兩個人,唔食得多,只係食咗:生蝦沙律(八只):爽甜彈牙,D汁酸酸地,少少辣,好開胃,好味;咖喱蟹(一只):隻肉蟹D肉幾甜,算幾大隻,最好係連個殼都少少膏,D汁幾香滑;蒜蓉法包(四件):熱辣辣嗰陣食好脆,點咖喱蟹D汁食最啱。但擺耐咗就韌晒;泰式炒蜆(十一大只):好似貴妃蚌咁大隻,鮮甜爽口又冇沙。但D洋葱唔掂,變變地味,青椒又淋晒;杧果沙冰:好香杧果味,唔太甜,真材實料;椰王沙冰:椰子味好濃,都係真材實料;杧果糯米飯:杧果甜,D飯更甜。白糯米軟滑,黑糯米煙韌,椰奶又香,熱辣辣,真係好好味!食到最後,爭D飽到上心口都唔捨得唔食。兩個人食咗三百零四蚊,畀咗三百一免找都仲覺得好抵食呀!
我地得兩個人,唔食得多,只係食咗:
杧果沙冰:好香杧果味,唔太甜,真材實料;
椰王沙冰:椰子味好濃,都係真材實料;
兩個人食咗三百零四蚊,畀咗三百一免找都仲覺得好抵食呀!不過要食情調就唔使唸,同一大班friend嚟想坐耐D傾吓愒又唔好意思咁囉!