2017-01-24
昨日和一家找地方食團年飯!一睇Openrice就試吓呢間啦!門口很有風味和特色!地方有Wi-Fi,及免費 USB 充電的!可見服務非常細心!撞啱我們很喜歡用手機自拍!結果所有手機都接近無電!幸好這個地方提供這個方便的服務!我哋選擇了「好運雞年煲」原來係雲吞(自家手打制)加上濃味乳白的豬骨雞湯,娃娃菜等什蔬,半隻三皇雞!冷盤--新年食物講好意頭!梗係要搵啲意思嘢食! 一定要是做_前菜!食材有:黑木耳,甘筍絲,青瓜絲,火腿絲,鮑片絲,中華沙律,海蝦!味道配合的很青新,鮮甜, 加上獨特配製的日式芥末醬,非常特別!給一種樸素的和風風味!我們大家即時胃口大開!可能近來飲宴食得肥膩野太多!食返啲清爽有田園味的前菜清一清!其後「好運雞年煲」一上,個湯一滾起,即時陣陣雞湯的香味撲鼻, 雞肉鮮嫩滑口!肉質和高湯的配合非常和味, 湯裏面飲到有上等的金華火腿味,表面上淡白的顏色看來平平無奇,其實湯底大有功夫的!濃郁的湯香味令我們飲過不停!自家製的手包雲吞,裏面的蝦肉和木耳絲配合得非常爽甜及彈口!雙併手打 墨魚滑,蝦滑,食到粒粒墨魚肉及芹菜的香味,蝦滑裏面的蝦膠配以蟹子,烚熟之後,蝦肉香味及粒粒蟹子的彈牙感
自家製的手包雲吞,裏面的蝦肉和木耳絲配合得非常爽甜及彈口!
雙併手打 墨魚滑,蝦滑,食到粒粒墨魚肉及芹菜的香味,蝦滑裏面的蝦膠配以蟹子,烚熟之後,蝦肉香味及粒粒蟹子的彈牙感覺拍拍聲好特別!
還有叫了金菇菜,鮮炸響鈴,鮮淮山,竹笙,百福豆腐等等,盡量吸收靚湯的鮮甜味!
我們四人都得好開心!相信今年一定行過好雞年運的 !
我們再相約定開年再來食--「喜氣洋洋」煲 即是(相冬羊腩煲) 攞個好意頭!等大家都有個好心情的一年開始.
雞年撈得起 (2-4)人份量
雞年撈得起 (5-8人份量
好運雞年寶
「好運雞年寶」
题外话/补充资料:
供應期致大年初八!想食真係要趁機會去試試呢個新年雞湯烋!