餐厅: 天 · 悠蔬食
资讯:

2024-03-26 33 浏览
平时出街食饭都系大鱼大肉多,好少光顾素食餐厅,总觉得素食餐厅嘅食物种类选择少,而且以中式𩠌菜为主。今日我同朋友去咗荃湾呢间素食餐厅食晚饭打破咗我对素食餐厅嘅刻板印象。一入到餐厅见到餐厅设计好梦幻,墙身摆放咗不同嘅公仔,中间天花板仲悬挂咗好多热气球,好适合用黎打卡。而且,餐厅环境舒服,系约朋友食饭倾计嘅好地方。餐牌上有好多不同种类嘅料理。我地叫咗两个晚市套餐,跟餐各自叫咗杯苹果芦荟冰茶,而主菜分别系:金沙羊肚菌露笋烩扁意粉配金沙腐皮卷($198)卖相好趣致,意粉上上面摆放咗一旧「鸡髀」,拆开后发现原来系腐皮卷!扁意粉配咸蛋黄酱,加上好多金沙羊肚菌同露笋,味道吸引!风干蕃茄野菜松子烩意大利饭配天妇罗美国芦笋($188)番茄酱非常浓郁,番茄甜甜酸酸好醒胃!饭入面有好多菇菌,义大利饭唔会怕太硬,饭入面嘅松子同天妇罗芦笋好香脆,配饭食带黎丰富口感。而呢间素食餐厅都有好多甜品选择,我地加钱叫咗:赤莓红莲(加$38)好精美嘅士多啤梨挞!挞嘅饼皮好松脆,一片片嘅草莓铺喺挞上面,水果都新鲜,好好味。宇治抹茶千层班戟(加$28)蛋糕都算大件,抹茶味香浓,层层叠叠嘅千层蛋糕好吸引!今晚同朋友喺素食餐厅食野,

金沙羊肚菌露笋烩扁意粉配金沙腐皮卷($198)
金沙羊肚菌露笋烩扁意粉配金沙腐皮卷

风干蕃茄野菜松子烩意大利饭配天妇罗美国芦笋($188)
风干蕃茄野菜松子烩意大利饭配天妇罗美国芦笋

而呢间素食餐厅都有好多甜品选择,我地加钱叫咗:
赤莓红莲;宇治抹茶千层班戟

赤莓红莲(加$38)

宇治抹茶千层班戟(加$28)
蛋糕都算大件,抹茶味香浓,层层叠叠嘅千层蛋糕好吸引!

今晚同朋友喺素食餐厅食野,估唔到都可以食到款式多样嘅主食同甜品,打破咗我对素食餐厅嘅刻板印象~
苹果芦荟冰茶

2024-03-18