2013-08-18
好友由美國回來、本來擇左星期二食銅鑼灣Fiat Cafe, 一黎自己念念不忘那餐廳 二黎朋友都想試特色餐廳........果間裝飾甘特別、她一定喜歡點知好唔好彩!打風!!取消左!想book番星期四已無位!臨急臨忙先下就book Al Dente,可能唔係假日都訂到位!近來時日吃西餐、仲要都係意大利野、仲仲要係不停吃pizza!所以期望都不大、但就反而有驚喜! 餐廳環境: 比想像中同由門面睇黎細、但我唔知係未因為有播放音樂定點、我覺得枱和枱之間就算相隔近近底都無乜壓迫感同好聽到隔離枱up乜!非常好!!!有些二人枱仲正!零零舍舍係則邊、放便情侶談心!同場都幾多一大班人黎食野!所以間餐廳都唔算係行浪漫路線!適合大顆兒黎!都有點嘈嘈底!訂左位唔洗等、到達就快八點、八點前都係happy hour 餐飲寫住Buy 1 for 2 誤以為類似buy one get one free la!我們四個人嘛 點知唔俾買二送二甘嫁、只可以每人叫一杯之後再每人送一杯!呢個都算!我們飲晒後、試左四隻cocktail後先知原來第二杯係無得擇、係送番同第一杯一模一樣既! 我覺得呢方面就可以彈性點囉!反正
點知好唔好彩!打風!!取消左!
想book番星期四已無位!
所以期望都不大、但就反而有驚喜!
我覺得呢方面就可以彈性點囉!反正價錢一樣、點解唔可以送第二杯呢?野飲方面仲要麻麻!得我朋友既cosmopolitan okay!一種好普通既cocktail....................
呢個真係好值得推介!大大份!多種唔同菜、唔會淨係俾cheap cheap生菜你
重點:吞拿鱼!
我都覺得奇怪!點解吞拿鱼甘厚甘大舊甘既樣既?係未俾錯??!切開左發現裡面係紅紅底、像七成熟牛肉多點喎!
朋友話唔係、可能係燒過既吞拿鱼!
慘啦!好像鄉下婆出省吃野甘!
超正!!!對於我呢d 無所謂厚批簿批既人、簡直係一流!我朋友鐘意厚批、所以麻麻地個pizza
但上面d餡真係超爆正!一達達芝士係上面、唔會爆喊!
最鐘意個位係有菜!係啊!無聽錯!係有菜!好像係菠菜!唔會覺得odd lor 溝埋勁正
已經想食第二次喇!
我就係甘、好味既餐廳食第二次都忍唔住會叫一樣既野食!!!
幾時先試到新野???
沙律同pizza黎得勁快!之後意粉就隔左一段時間
哇!一黎到!一睇個樣就知唔係好得!
你們睇下!幾多汁!!!!唔得囉!!梗係汁吉點先好味
食落去真係唔係好得!無乜味!某某叮叮牌卡邦尼亞意粉都好味過佢
失望!失望!其實我本來對呢尾意粉都無乜好大期望、因為我覺得Niji同cafe Habitu既出品係最好味
so far未吃過俾呢兩間更好!但朋友獨愛、叫左!無計!試下啦!但。。。。。。好失望!!
俾個意粉嚇窒左後、好在有個好掂既主菜安慰番
外表賣相靚靚、但覺得份量少左點、我自己都想一個人獨食
我負責切開四份!哇!一切!牛肉中間夾住波菜。。。
咬落去勁juicy!! yum yum yum
可惜可惜 唔夠食
薯蓉都好香滑!
其實已經爆飽!但近來唔知做乜 勁嗜甜 以前只愛喊既野食
不過不失!個樣靚靚仔仔甘!
四個人分一個、小試滋味!yeah!!!!
佢地都仲好有禮貌甘講thank you goodnight
成餐飯得個意粉失望、其他都幾好、心情又愉快!就俾個笑笑Al Dente 啦!
期待下一次!!!