2023-05-05
今次想介紹一間長沙灣嘅平民Cafe,由年輕人經營,雖然裝修比較簡單只係純白水泥簡約風,不是打卡環境,但食物賣相靚有質素,最欣賞佢哋有誠意,完全唔係hea貨其實我見到有啲失落,明明係中午飯市但冇乜食客,介紹吓希望多啲人幫襯💪🏻加分位,職員充滿熱誠+播住廣東歌🥰額外一提,有個角落座位有collar應援牆😂Lunch Set奉送餐湯南瓜甘筍湯👓南瓜醬蟹肉燴意大利飯 $108(Today special)蟹肉係有!放喺飯面實睇到,南瓜蓉底甜甜的,整體偏向creamy,1人食夠晒飽👓韓式豬胺片漢堡配薯角(辣)$108好特別用上竹炭包,burger必有嘅生菜蕃茄,但用上豬胺片,都好多塊!一片片肉片佈滿泡菜,老實講有啲辣,可接受但食到流晒鼻水😂配上海量薯角食唔晒,我個人平時鍾意食薯角多過薯條!👓Hojicha Latte(H) $45原價 午餐特飲可-$25比多$20可以飲到特飲,cafe價錢正常,但好驚喜並不是普通心形拉花,係龍貓公仔!好有誠意!味道係有焙茶味,唔算非常強烈嘅濃,但我覺得已足夠。以$20黎講我勁滿意!👓Marble Sesame (H) $38 午餐特飲可-$25比多$13可以飲
Lunch Set奉送餐湯
南瓜甘筍湯
比多$13可以飲到,係無臉男😭估唔到加多十蚊都有拉花,好有誠意!似一杯無糖水甘甜嘅芝麻糊,味道得意但相比下會細杯啲,但打卡一流!
賣相一流,灑上玫瑰花瓣碎,焦糖香蕉+惠康Meadows牌子朱古力雪糕(我食到係!
味道同我想像中有啲出入,因為佢不是脆窩夫入面有一嚿麻糬,而係窩夫同麻糬融為一體,口感軟綿綿的,視乎你鍾意邊種口感窩夫的人
有個玻璃櫃放有蛋糕,例如原味cheesecake,brownie
呢個價錢都可以接受因為都大件,中間唔算流心好Creamy,不過有應有嘅芝士味同伯爵茶味,仲有粒白色士多啤梨唔係求其hea貨
食burger食到流晒鼻水,甘岩舖頭得返我一枱客,老闆勁貼心送上曲奇!意外驚喜,非常好食,好厚塊但係脆卜卜,有朱古力粒同nuts,可以考慮吓推出呀!