2019-10-05 185 浏览
心癮起想食拉面 發現呢家確實好多選擇😆間唔中都會食到一啲同日本質素無乜分別🇯🇵🎌當然一定會同大家分享🙉.喺佐敦既阿久根主打食和牛拉面🐮舖既位置唔係喺正旺位🙂但原來係高手主理🤓先介紹第一樣雞白湯拉面🤗雞湯奶白色 質地雖然唔係好傑身🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♀️但味道散發住香濃又甜既雞味🐔齋飲湯感覺真係好似食緊新鮮雞咁👁雞肉先厲害 又厚切又滑 好有肉汁 微微既煙韌鮮甜值無得輸🤘🏻既然咁高質梗係要問下師傅點整啦👨🏻‍🍳原來係用慢煮方式去烹調 時間用左6個鐘🙇🏻‍♂️🙇🏼‍♀️仲要只係煮到7至8成熟 因為要預放落熱湯度會再熟啲 避免過熟先保持到咁滑😎師傅仲話平時雞皮同肉中間有一層薄薄既膜😮喺起左塊雞皮出黎時 要好考功夫咁保存住塊膜💫唔好破壞佢 先能夠keep到肉質煙韌度💥除此之外 餐廳仲採用左日本雞肉 空運到港✈️所以品質有保證 新鮮程度不言而喻啦😏.龍蝦湯和牛拉面都好令人驚喜😱湯底較為濃郁 龍蝦汁既精萃完全融入左湯中🦞和牛油花平均 肉質好滑 肉汁豐富💦💦由於有返少少厚度 咬落有少少韌力 保持到入口即融 好厲害👍🏻豚肉火灸過食落仲甘 油香完全佔據口腔 感覺好正😍呢碗有齊曬三款肉 真係夠曬開心🤣兩碗都有糖心蛋 筍
心癮起想食拉面 發現呢家確實好多選擇😆
間唔中都會食到一啲同日本質素無乜分別🇯🇵🎌