2019-09-07 1089 浏览
同朋友谂左个几钟食咩好,结果佢家姐推荐咗最近好hit嘅Pici,决定walk in去试一试-我地夜晚630去到,两个人已经要坐bar枱,但都到8点都只系得一两group人等紧,未算好爆场-不得不提佢地嘅服务态度系极级好😍好似返左美国食野咁,会同你介绍daily special,又推介下啲set👍🏻食到一半仲会问你how’s everything,令成个用餐experience升级晒☺️-Olive oil & vinegar with bread 🥖点完餐9秒9有人倒橄榄油同黑醋比你,再有个细纸袋装住五块包,典型西餐嘅前菜👍🏻-Ravioli $140 🍅🧀(Smoked salmon, mascarpone, cherry tomatoes, carpes, lemon butter)作为ravioli嘅爱好者,当然要叫黎试试😗个样已经够晒surprise,唔好见开嘅正方型🤭好中意佢mascarpone同smoked salmon嘅配搭,mascarpone本身系一只淡味啲嘅cream cheese,完全可以带出三文鱼嘅烟熏味♥️ 可惜嘅系lemon butter未系好特别,令成碟菜少左

Ravioli $140 🍅🧀
好中意佢mascarpone同smoked salmon嘅配搭,mascarpone本身系一只淡味啲嘅cream cheese,完全可以带出三文鱼嘅烟熏味♥️ 可惜嘅系lemon butter未系好特别,令成碟菜少左种层次感
Ravioli

Pappardelle $140 🐮🥕
(Beef cheek ragu, onion, carrot, celery)
朋友叫嘅哩个反而就比较普通,味道未系好出,牛肉经过slow cook后都几松软,但未算系好特别🤔但值得一提系意粉做到al dante嘅口感,好好食🤤
Pappardelle

Limonata Rosa $55🍸
Sicilian Sunrise $55 🍹
叫左两杯mocktail饮下,都唔错嘅,但个人觉得sicilian sunrise里面嘅pomegranate嘅味有啲假🤔
Mocktail

哩度系无加一嘅,相反哩度讲明tips系会全数比staff嘅👍🏻果然系好似外国咁

Pici (湾仔)
好味度: 7.5/10
抵食度: 7/10