2021-02-15
成年無去旅行, 止渴方法除咗staycation之外, 另外一個比較即興嘅方法就係去地道嘅餐廳食飯. 呢間位於大圍嘅越南餐廳樓底都幾高, 裝修非常特別同用心, 揀咗近門口位置坐低, 我身後係一幅手繪嘅西貢小姐巨型wallpaper. 邊欣賞邊聽住音樂, 感覺好chill好似去咗越南咁☺️.去得越南, 梗係要嘆吓椰子咖啡啦($38)😋杯咖啡啖啖都好重椰子味, 好正呀🥰 杯咖啡仲加咗炸過嘅椰子片入去, 口感又唔同咗, 賣相都一流👍🏻 .火魔牛肉($68)都好特別, 上枱嘅時候個盤係有火一路燒住😌牛肉份量唔多,但質素非常高,好嫩滑,配埋芽菜,自家調味同埋大大塊蝦片同九層塔,成個配搭好好👍🏻.X河粉($78)份量剛好夠一個人👍🏻湯底有椰糖調味非常清甜,個河粉唔會浸到冧哂,而且好足料,我鍾意❤️.總括嚟講,呢度食嘢感覺環境舒適,staff態度良好,嘢食打咭一流,味道都唔錯,值得再encore嘅☺️