2021-08-13
間唔中就會想食烤肉,喺香港好多唔同嘅選擇,前排經過附近嘅日式超市見到三郎,bookmark咗好一陣子就訂咗位過嚟食。餐廳嘅裝修精緻,個感覺同之前喺渋谷烤肉店有啲相似。仲見佢有榻榻米房,感覺上係私隱度高。和牛來源地係視乎每日來貨而定,呢個好有Omakase感覺😂席間問起店員,原來吧枱位會提供代燒服務🧐下次想做懶人可以試下◻️燒野菜▪️日本南瓜:最鍾意烤到半熟爽口▪️粟米:搽咗牛油,勁邪惡◻️特選和牛盛合 (五款)貪心仔想試晒幾款肉🙃肉盤上有標籤付款肉嘅部位,加埋枱上邊嘅牛分割圖就更清楚自己食緊咩😌以自己認知由瘦食到肥🤭靚嘅牛肉用少少鹽吊味就足夠了▪️里脊:有咬口重牛味▪️牛霖:淋滑之餘油香勁重▪️內側後腿肉:入口Juicy多汁又有嚼口▪️牛肋肉:油脂味同肉味均勻,自己最鐘意呢件▪️三角腹肉:盛盒入邊最重油脂,入口就感受到超濃牛油香。◻️「鳥亭」- 三郎市場豚/雞 海鮮料理▪️先付:北海道粟米、水雲同醃茄子,生粟米爽甜加埋帶酸嘅水雲同茄子係醒胃嘅前菜▪️阿波尾雞腿、中翼:微微燒焦嘅雞皮加咬入係一浸雞油香味😋雞肉嫩滑香口▪️鹿兒島黑豚里脊肉、黑豚肋肉:唔算厚身,肥瘦均勻,肉質爽口▪️海鮮拼盤:是日海鮮有魷魚、牡丹蝦同翡
◻️燒野菜
▪️日本南瓜:最鍾意烤到半熟爽口
▪️粟米:搽咗牛油,勁邪惡
◻️特選和牛盛合 (五款)
▪️里脊:有咬口重牛味
▪️牛霖:淋滑之餘油香勁重
▪️內側後腿肉:入口Juicy多汁又有嚼口
▪️牛肋肉:油脂味同肉味均勻,自己最鐘意呢件
▪️三角腹肉:盛盒入邊最重油脂,入口就感受到超濃牛油香。
◻️「鳥亭」- 三郎市場豚/雞 海鮮料理
▪️海鮮拼盤:是日海鮮有魷魚、牡丹蝦同翡翠螺。燒過嘅海鮮鮮甜彈牙帶咸香味,蝦仲要大大隻又爽口彈牙🤤
店員都間唔中過嚟幫吓手,好細心咁樣幫我地分開咗隻蝦。然之後有我哋燒晒所有肉類,佢就上沙律比我哋,仲解釋返呢個時候先上沙律係想中和返頭先肉類嘅油膩感。
▪️蟹肉沙律:微酸嘅醬汁做到解膩嘅作用
▪️大蜆味增湯:大蜆鮮甜,湯底係香濃嘅味增帶海鮮嘅鮮甜。
▪️素麵:麵煮得啱啱好,如果呢個係冷麵會更好
▪️蕨餅:抹茶同黃豆粉口味,口感煙韌甜而不膩
總結:呢餐絕對可以解到掛住日本之愁