終於約到追求多個月的女神共晉晚餐,特意挑選位於棉登徑的Dabyida,仲係臉書發現特別菜色係蟹餅!間餐廳環境不錯,店員特意預留窗口位,雖只有街景但配合柔和燈光,輕鬆浪漫的音樂,這頓燭光晚餐令女神與我的距離拉近了很多。當晚點了三款菜色: 鮮青口,蟹餅及焗羊架大廚今晚推介唔白酒煮改用茄膏可加辣,我擔心女神怕辣所以只用茄膏煮,出黎味道夾得不錯,無搶了鮮青口的味道之餘同時令人有置身加勒比海的感覺。幸好女神沒有於青口吃到沙粒,如果唔係我一定俾人扣晒分。第二道菜色蟹餅,知道女神很喜歡食蟹但又為了顧及佢既儀態,故此這道菜色非常適合佢。蟹餅選用麵包蟹起肉做,表面沾滿麵包槺,咬落去淡淡肉之餘而且沒有多餘的油分,蟹肉的味道仍然保留而且份量剛好足夠兩人。女神很滿意!!! 待應話此款菜色並不是經常供應,當日亦只限量供應數碟,所以真幸運。最後一道菜色為焗寶雲蘇羊架配磨菇燒汁,這道菜色雖然價錢不便宜但都不錯,羊架五成熟剛剛好,無血水滲透而且肉質很嫩滑,咬落去亦沒有難撕開的感覺。而且不需點芥末或薄荷醬都經已夠味。總括黎講,這頓晚餐令女神對我印象加分之餘,佢仲問我幾時再帶佢去食好野! 聽完佢咁講,這餐真的超值!

當晚點了三款菜色: 鮮青口,蟹餅及焗羊架

焗寶雲蘇羊架配磨菇燒汁
2016-06-22