2024-04-15
《昼月 - 銅鑼灣》唔講人哋以為我發咗達🤣今次又去食Omakase😎不過今次去嘅呢一間環境同埋格局就相對冇咁侷促,佢個廚房係開放式,感覺似居酒屋多啲,當晚嘅人流好多,原來係因為餐廳有個任飲清酒放題😏女士只需$99就可以飲清酒個半鐘😎男士就貴少少,好似都係百零蚊左右,不過佢嘅清酒就絕對唔係普通嘢,有好多都係獲獎過嘅日本清酒嚟㗎,自問酒量好嘅一次過試晒佢包你回本🤓今次我就嚟呢度試食佢個新嘅廚師發辦套餐,人均$688 就可以食到20款菜式,當中包括前菜、熱食、手握壽司、串燒、湯同埋甜品,樣樣其實都好有特色,銅鑼灣嚟講呢一個價錢絕對係抵到爛👍🏻💁🏻♀️前菜三味坐低冇耐,店員就會奉上一碟擺盤好靚嘅前菜俾我哋,分別係西京漬麵豉蛋黃、紅酒蕃茄同埋鮟鱇魚肝,按照注次序由淡味開始食,紅酒蕃茄明顯食到有酒嘅清香味,同樣都食到蕃茄嘅清香,接住落嚟就係粉嫩嘅鮟鱇魚肝,好似食緊豆腐咁咁滑溜,而最尾一定要講我好鍾意嘅西京漬麵豉蛋黃,佢嘅質地實實地,食到好濃郁嘅蛋香,如果而家有白飯,我諗我可以食到兩碗💁🏻♀️茶碗蒸打開呢一碗茶碗蒸嘅時候俾佢嚇親,因為佢黑鼆鼆都好深色㗎,但係食落其實係好香嘅墨魚汁味,入面嘅配料都係用
💁🏻♀️茶碗蒸
💁🏻♀️刺身五點
接住落嚟就到刺身環節,第一樣上嚟嘅係岩手縣仙氣町生蠔,體型都幾大隻,海水味重,上面放咗辣蘿蔔、柚子啫喱同埋食用花,可以一啖過將所有配料食晒,味道有層次感而且生蠔肥美多肉,食完口腔有好香濃嘅蠔味迴盪着
🐟赤舌平目
🐟金目鯛