2020-06-30
上次同朋友去家樂坊樓上食泰國菜Morokok,發覺原來隔離有一間同樣少女心滿分嘅餐廳 ── 美滋鍋。以粉紅色為主體嘅火鍋店真係好少見,女孩子們一定好鍾意!餐廳要求每一位自助吧拎醬料嘅客人都要戴口罩,絕對唔使驚唔衛生感染武肺。除咗各式各樣嘅調味料例如豉油、沙茶醬、炸蒜粒等等,仲有冷盤小食同埋水果任君選擇!長生抗癌松茸野菌鍋 $128趁烚下烚下之前試真啲湯底個味。個人比較愛好清淡,呢個相對唔膩嘅野菌鍋啱曬我口味。大量嘅菌類加埋蟲草花,味道鮮甜可口,好似幾滋補咁真係飲極都唔厭。唔夠湯嘅時候好多火鍋店都加水另味道`變淡,呢度會為客人一樽樽嘅湯備用,值得一讚。菌類綜合拼盤 $68綜合滑 $128你諗到嘅菇都有齊曬,秀珍菇、杏鮑菇、針菇等等樣樣都好新鮮唔會霉。滑類樣樣嘅口感都好彈牙,似係自家製。精選牛肉拼盤 S288我打邊爐最鍾意食牛。揀拼盤貪可以試曬各種肉類,樣樣試少少好味先再單點!特別欣賞安格斯牛小排同埋巴西牛舌,前者雖然牛味唔係話特別重,勝在油花均勻,口感嫩滑實在。後者味道濃烈得黎無膻味,而且因為薄切嘅關係入口即溶。牛舌 (半份) $49實在太好味所以單點左多半份!滑豆腐 (半份) $19芝
長生抗癌松茸野菌鍋 $128
菌類綜合拼盤 $68
綜合滑 $128
滑類樣樣嘅口感都好彈牙,似係自家製。
精選牛肉拼盤 S288
牛舌 (半份) $49
實在太好味所以單點左多半份!
滑豆腐 (半份) $19
芝士墨魚滑 (半份) $49
炸響鈴 (半份) $29
樣樣半份人少少都唔會食唔曬!
柚子冰沙
用餐後店員送上冰涼輕新嘅甜品作結,細細杯解膩一流。