2018-03-04
3/3 大約晚上10:30左右,我同朋友2人在厚福街食完糖品,之後見時間尚早,打算在附近酒吧,搵間有 D2 darts既酒吧掟幾鋪摽再走。上到去,只係見到有兩台客人,佢哋都馬上安排我哋坐係一張方形高枱。因為人流唔算多,當時仲覺得空氣清新。坐低不久,就叫了兩杯cocktail ,再把$100唱散5元硬幣,因為D2機只有一部,又有另外其他客人玩緊,我哋都等佢哋玩左四至五鋪,我哋先開始玩,坐低大約一個鐘左右,一位年約50歲的女服務員,就叫我地轉枱,佢嘅解釋係因為得兩個人,佢哋又多人(但眼見入座率其實都只係6成,另外仲有三四張枱未有人坐),希望我哋可以改坐窗邊近吧頭位置,之後我哋都配合佢嘅安排,將飲左大約2/3兩杯飲品放在那邊,我哋繼續掟摽。人流亦開始多,亦開始覺得有點煙霧離漫。直至大約12:40左右,因為感到好大煙味,掟完摽打算飲埋杯酒,就諗住埋單,去到發現兩杯酒已經冇咗,當時我哋即刻搵返叫我地轉枱嗰位女士,她第一反應就話你哋已經飲晒,跟住另外一位男同事,就在話已經收咗頭先仲放喺度,我就同佢講明明杯酒仲有,點解你哋收嘅時候,唔會問一問個客人呢?之後個男同事都有道歉,解釋係一場唔會,仲話會沖嗰
直至大約12:40左右,因為感到好大煙味,掟完摽打算飲埋杯酒,就諗住埋單,去到發現兩杯酒已經冇咗,當時我哋即刻搵返叫我地轉枱嗰位女士,她第一反應就話你哋已經飲晒,跟住另外一位男同事,就在話已經收咗頭先仲放喺度,我就同佢講明明杯酒仲有,點解你哋收嘅時候,唔會問一問個客人呢?之後個男同事都有道歉,解釋係一場唔會,仲話會沖嗰另一杯俾我哋,我已經同佢講唔需要,但嗰位女士的說話真係不知所謂佢話我哋兩個飲兩杯酒,坐佢幾個鐘,杯酒剩返果少少唔係仲要啊?當時聽到之後,真係好嬲跟住我問佢,你哋入坐係咪有限時?點解我哋坐低嘅時候,你唔同我地講?仲要我哋野飲未飲晒就收咗,我話你地咁做都幾無禮貌!我朋友已經拎左錢準備埋單,
但嗰位女同事即刻話,你哋其實都係唔想俾錢,而家唔收錢,你地而家走,跟住我朋友就出聲,同佢講我哋黎呢度只係想消費,唔係諗住攞着數,唔明點解你會講啲咁嘅說話,之後個位女同事聲稱自己是老細,我忍唔住同佢講你咁做生意,希望你快啲執笠,我哋放低左錢就離開。
其實由調枱嗰刻,兩杯飲品我哋都未再飲過,一直都係度掟摽,之後又會話我地兩杯酒飲晒,根本就係見到未飲完都收,覺得兩個唔會飲得多。個位自稱老闆嘅女仕,如果你咁嫌棄2位顧客消費,你絕對可以係我哋入嚟鋪嘅時候講清楚,唔係做啲小動作,講啲難聽嘅說話,錢就預咗會俾,但係真係消費得好唔高興😡😡😡原本Happy Saturday ,俾呢一間酒吧搞到超級憤怒