2022-08-23
淘大新開左呢間泰國菜,新裝修都幾有格調,雖然位置比較偏僻,唔喺商場入邊,要刻意走去淘大商場第四期才能找得到。餐廳地方很大,午市套餐只是$58 ,唔使+1服務費,仲可以加小食。大概2:30去到,餐廳並沒有太多人,一入去侍應哥哥話:自己搵位,鍾意坐邊就坐邊。OK冇問題,坐咗單邊卡位,一坐低,嘩,椅上面上有水,濕的。算數,攞紙巾抹咗佢,見到椅下邊仲有咖喱漬喺度,都算叫咗一個海南雞飯,一個青咖喱魚配白飯,肉碎生菜包及鳳爪沙律。海南雞飯,全雞胸+1隻雞中翼,雞肉好鞋口,醬汁偏酸。生菜包,一攞起肉碎好多水,生菜🥬係穿窿,肉碎味道還可以,問題係太多水。鳳爪沙律,鳳爪非常辣,如果吃不了辣的,就要考慮一下。青咖喱魚配白飯,青咖喱味道可以,魚就是普通的龍利柳。感覺和連鎖快餐店的青咖喱魚飯差不多。非常後悔叫了一杯泰式奶茶,因為好奇心,以為泰式奶茶有什麼不同,點知係好大香精的味道。反而熱咖啡就正正常常,普普通通。還有一點是侍應姐姐係執枱的時候非常粗魯,醬汁彈咗出嚟,好容易會整污糟客人的衣服。買單$151 ,這個價錢,唔算貴,但真係好普通,感覺唔好食,如果味道質素不改善,真的不會試下一次了。
OK冇問題,坐咗單邊卡位,一坐低,嘩,椅上面上有水,濕的。
算數,攞紙巾抹咗佢,見到椅下邊仲有咖喱漬喺度,都算
海南雞飯,全雞胸+1隻雞中翼,雞肉好鞋口,醬汁偏酸。
鳳爪沙律,鳳爪非常辣,如果吃不了辣的,就要考慮一下。
反而熱咖啡就正正常常,普普通通。