2023-02-28
男友見到呢間燒肉店新開,而且好多好評,加上價錢唔貴,話想試下。我睇左幾個食評,心裡已經打左個底😂。免治和牛多士 $88好多食評都推佢,而自己又未食過呢類野,即管試一試。一份有四件,多士烘到好脆,中間吉列牛肉餅好厚,而且炸衣幾薄且脆,食得出即炸出嚟。係咪和牛就唔知,只能講牛味唔重,因為黑松露味太嗆。免治牛比較鬆散,邊食邊跌。紫菜月見飯 $28之前係另一間日式燒肉店食過之後,每次見到餐廳有呢個飯,都會忍唔住叫。不過呢度個月見飯麻麻地,入口就似紫菜撈飯、無蛋香、亦無醬油。😐豬油叉燒丼 $38職員放個油喺爐度熱住,我地熱左2個字後加入飯中,仲諗住可以有「炸炸聲」,但完全無反應,一D煙都無…😥叉燒好好味,炆得夠軟,脂肪入口即化,而且有豬香。另有芫茜、蔥絲調味,如果倒入滾油而非熱油,估計香氣應該會更出。🤔建議個飯一定要同人Share,因為油膩感好重!!京蔥燒鳥丼 $38呢個飯同月見飯一樣有蛋黃同紫菜,不過多左好多燒雞同醬汁,個人覺得食佢好過食月見飯😅。和牛霜降赤身盛 $88 (上面果盤)睇個樣雪花真係好靚呀!! 但食落牛味偏弱,肉質正常,唔算特別柔軟。性價比唔高。黑毛和牛小排 $78 (下面果盤)
免治和牛多士 $88
免治和牛多士
免治和牛多士
紫菜月見飯 $28
豬油叉燒丼 $38
豬油叉燒丼
豬油叉燒丼
建議個飯一定要同人Share,因為油膩感好重!!
京蔥燒鳥丼 $38
京蔥燒鳥丼
和牛霜降赤身盛 $88 (上面果盤)
黑毛和牛小排 $78 (下面果盤)
我對呢款幾有期待,因為牛小排不嬲都出名牛味濃。不過上枱見到個樣....真係幾醜喎😂肉質唔韌,牛味亦唔濃,一份得5小塊,我個人就覺得唔抵。
薄切牛舌 $28
呢個以價錢取勝,肉質少少爽口。但如果你係牛舌怪嘅話,呢個牛舌一定滿足唔到你。
厚切牛舌芯 $48
識食一定食厚牛舌,肉質更爽、更彈、更有咬口,我今晚食果D唔韌。
最後要彈下個唔夠熱嘅爐,燒肉燒完都唔焦下,似熱熟多過似燒熟😑 呢間餐廳,我唔能夠用抵食、好味、高性價比嚟形容,只能夠講如果可以再揀,一定唔食佢🙄。