2017-04-26 761 浏览
早几日行开太子近旺角警署附近,见到间卖蛋卷既铺头「佳记」,虽然店铺唔算好大间,但入面就发现产品种类繁多,有蛋卷类(原味、咖喱味、榴莲味、咖啡 味);雪糕曲奇类(士多啤梨味、咖啡味、云尼拿味、榴莲味);马来风情曲奇类(参巴辣椒味、肉桂杏仁味、蔓越莓麦香味、姜味、椰浆饭风味、黄梨酥、咖啡亚麻 籽、朱古力燕麦)等。 店员好有心机介绍不同的特产,亦都拎左好多唔同口味的蛋卷及曲奇,原来好多 产品都系由马来西亚制造,再运到香港转售,咁样真系好马来西亚的感觉。话就 话好多野都系马来西亚特产,但原来都有岩香港人口味的产品。我就即场品尝左 好几款的味道,最后决定买了「榴莲蛋卷$58」、「咖啡味雪糕曲奇$88」。 「榴莲蛋卷$58」就系马来西亚手信皇牌“佳记猫山王榴莲蛋卷” 是采用名种猫山 王榴莲果肉再配合农场新鲜鸡蛋,新鲜椰奶制成。一打开盒就会闻到阵阵的榴莲 气味,一盒有3包,每包有8条。入口松脆香口,整个口腔都系榴莲味,完全系榴 莲控的至爱。 「咖啡味雪糕曲奇$88」一打开盒就会见到好多粒既雪糕曲奇,每粒顶部都有朱 古力。睇返介绍原来系采用纯蛋白加入咖啡粉和朱古力烘干而成,唔怪之得食落 松脆得来又入口
「榴莲蛋卷$58」、「咖啡味雪糕曲奇$88」
榴莲蛋卷
咖啡味雪糕曲奇
「咖啡味雪糕曲奇$88」一打开盒就会见到好多粒既雪糕曲奇,每粒顶部都有朱 古力。睇返介绍原来系采用纯蛋白加入咖啡粉和朱古力烘干而成,唔怪之得食落 松脆得来又入口即溶,而咖啡味好香浓。如果系办公室3点3就最岩啦,一边食住 咖啡味雪糕曲奇,一边叹返热咖啡,简单系咖啡既双重感觉。

后来行开百佳超市,发现都有得卖「佳记」既产品啦!咁就去到边都好方便买到咁有特色的榴莲蛋卷及雪糕曲奇(百佳特价优惠$80/2盒)啦。

「产品资料」我已经影左上载至openrice既「餐牌」入面啦,方便大家查阅相关菜式。
2017-04-26
外卖自取
「榴莲蛋卷$58」、「咖啡味雪糕曲奇$88」
榴莲蛋卷
咖啡味雪糕曲奇