2017-09-18 369 浏览
自從有一次媽咪買淮山麵回家煮面後,覺得口感不錯,又無油炸又無添加防腐劑,感覺健康又有益,所以現在我每次煮麵都用淮山麵來代替即食麵。估唔到今日在花園街附近見到餐廳門口的餐牌有淮山麵就決定呢度lunch 平時在家中煮麵較簡單,都是用丸類,餃子,腸仔等急凍食品配麵。但來到餐廳款式果然多好多,每一款配搭都好豐富,非常吸引,而且重可以自選湯底和送飲品。最後,我選擇蝦滑勝瓜淮山麵,湯底要鮮魚湯,熱飲要金桔蜜~食物用木盤托擺放,多了一份質感,拍照看起來也沒那麼單調~ 不過食物的賣相和份量卻跟餐牌圖片相差錦遠既 幸好蝦滑做得彈牙,晶瑩透明,而淮山麵跟我平時吃到的口感和味道一樣,其實口感像吃米粉一樣,不過咬落會爽口D 同有准山味,而奶白色的鮮魚湯底飲落鮮甜清爽,真是清淡又健康的一餐

最後,我選擇蝦滑勝瓜淮山麵,湯底要鮮魚湯,熱飲要金桔蜜~

2017-09-11
午餐