2005-06-21
筆者今年27歲.由出世到11歲都住太子.果時依間名寶石前身叫紅寶石.父母親成日帶我去依間野度食飯.但味覺記憶已失.只有視覺記憶仍在,其實格局變化不大.之後搬去觀塘.有成十年都冇再去過.到大學時同女朋友拍拖重回此餐廳.記得第一次食煎雞排伴大蝦套餐. 雞排肉質嫩滑,外皮煎至金黃色,香脆可口(我食過起碼30次品質都冇變).伴黑椒汁或洋蔥汁一流.大蝦水準中等,膏頗多而且幾肥,但我唔太好大蝦,之後發現原來有得配大膳即轉換口味, 如果唔伴大蝦. 另一個配搭係大膳.膳極肥美.其實即係鰻魚既味道,會伴上甜豉油,但我會叫佢俾多一碗仔黑椒汁或洋蔥汁我點雞排)基本上我每次黎都係食依兩樣野.偶然都會試其他食品.例如鰻魚炒飯,海南雞飯,牛腩面.....但依d食品或tea set都只係普通貨式.如果有"好"雞排既朋友不妨黎依度一試.另外亦推薦佢既牛尾煲,牛肉好淋好滑,加埋伴隨既汁料撈飯一流!其他食品.羊排,牛柳,西冷中規中矩之作.但太子區內我認為佢係第一架啦.