2017-08-26
家住新界嘅我,每星期六日中午都陪媽咪喺鐵站原線周圍覓食,最近就見到喺太和翠怡花園開咗間新派泰菜餐廳叫wooden boat🛶⛵️, 就上呢架木船睇過究竟!我地星期六中午12:44到門口,眼見裡面full house, 不過侍應手腳都好快,好快就安排到我地入位,呢架船環境都唔錯,乾淨整齊,座位時髦嘅舒適!👍🏻睇下個餐牌,有好多lunch set 供選擇,唔收加一,媽咪力讚!💪🏼眼花繚亂最後我地叫咗:泰式海南雞飯$58 :一上枱就覺得賣相唔錯👍🏻,好大碟雞,仲要係無骨嘅雞髀肉,雞肉嫩滑🐔🐥,忍唔住一定要連埋雞皮一齊食先最滋味😋,個飯又唔油膩,我地兩個爭住食🤣🙈,另外仲要力讚一下個秘製醬汁,唔係平時普通食開嘅酸辣汁,呢個汁我認為係咪將啲姜蓉打碎左再加埋秘製醬汁整成,同個雞好匹配,好嘢味!$58嚟講算抵食!😍泰式軟殼蟹紙米卷$78:又係要相機食先!呢個卷好清新,好flesh, 因為有不同嘅沙律菜,芒果配上大大件嘅軟殼蟹喺裡面,媽咪同我都食到舔舔脷,好開胃也。跟lunch set 仲可以加$18叫兩款小食,我哋當然唔執輸,咁抵就試下d 小食掂唔掂先!我地叫咗泰式春卷小食$9,估唔到$9都已經有三條
眼花繚亂最後我地叫咗:
泰式海南雞飯$58 :
泰式軟殼蟹紙米卷$78:
我地叫咗泰式春卷小食$9,估唔到$9都已經有三條春卷,春卷熱辣辣上枱,外皮酥脆,口感不錯,裡面包括咗芋頭,豬肉碎等等,餡料豐富,估佢唔到,配上酸甜醬一流!😋🤤舔脷指數係滿分💯
另仲叫咗個泰式鳳爪小食$9,呢個辣味足夠,加錢食幾舊會好滿足。
跟住飲埋青檸梳打簡直係消暑聖品!🍹🍹
是日lunch 大滿足,估唔到我地無上到賊船,呢架木船令我哋樂而忘返,平靚正可以食個豐富泰菜lunch, 下次我會再上船㗎!⛵️🛶
題外話,員工服務唔錯,快手快腳,又有禮貌,香港少有也!希望keep 信呢個水準啦💪🏼💪🏼💪🏼
海南雞飯
泰式春卷小食