2011-06-23
一行八人冒著三号風球橫風橫雨去機場旁的天際萬豪酒店中菜廰食晚飯。講真如果唔係friend底叫到真係唔會選擇去咁遠,不過都算不枉此行!酒店門面不算富麗堂皇但大堂前臨一片無敵海景,不禁心裏對酒店加分。唯一美中不足是一行人在大堂擾樣了一段時間,都未有職員上前問我們需唔需要幫忙,最後我們自行找到中菜廳地點。一入到中菜廰便受到熱情的招待,引領一行人到貴賓房。貴賓房地方濶落,私人空間十足。職員態度殷勤,比起其他酒店少了份冷酷,多了一點溫馨。一班好耐無見的朋友交換完近况,便立即上坐.。不消五分鐘,第一度菜已趕着出閘。香煎薄切和牛 - 和牛質感似肥牛,但肉汁更香濃且質感更鬆軟無根,為這頓晚餐揭起了序幕. 說時遲那時快, 一隻橙色飛龍已空降枱面 - 龍蝦球拼金絲香芒蝦。賣相實在晶美,衆人掛著拍照,我只好偷步先食為快。龍蝦肉質鮮嫩,金絲香芒蝦外皮香脆,芒果肉散發着淡淡的香氣,比例適中冾到好處。當大家都食到滯滯地之際,職員送上花膠菜膽湯。味道不算特出,但品嚐後卻中和了之前和牛和龍蝦的油膩感。菜單上第四道菜登場 - 蒜茸粉絲蒸珍珠蚌。但唔知乜野原因,粉絲蒸珍珠蚌四周多咗八隻鮑魚伴碟,令到各人都喜出望外。賣相滿
菜單上第四道菜登場 - 蒜茸粉絲蒸珍珠蚌。但唔知乜野原因,粉絲蒸珍珠蚌四周多咗八隻鮑魚伴碟,令到各人都喜出望外。賣相滿分,但可惜鮑魚蒸過龍,有些似食緊橡皮膠。珍珠蚌中規中矩,吃得出鮮味但不凸出。
晚飯來到尾聲,大廚為各人準備了萬豪炒飯及甜品三弄作為完美的句號! 尤其牛油果奶凍,令人吃得津津樂道!