2017-07-11
<用心製作既日本菜 原之味 >🍣😋尖東好多酒吧🍺就係人都知 , 通常開既都係酒吧 食burger ribs等西餐 , 而呢間原之味 naked 走既都係酒吧路線🥂🍻🍷 環境偏暗有格調 但食既卻係精美高質既日本菜。 😝🍣2 人set餐 價值818(未加一)🍴原之味赤身沙律🌱🐟Naked seared tuna & sashimi salad用一塊木皮放住沙律 大大碟材料眾多 有藍莓 蕃茄🍅 洋葱 🌰 雜豆 生菜🥗 温泉蛋🥚 煙吞拿魚🐟 芝士碎 唔夠味可以加d 喺旁邊既洋葱汁 温泉蛋既蛋汁 同其它新鮮既蔬菜一齊食 感覺清新 🤓😝🍴魚子醬迷你脆筒二重奏Caviar cornet duet (black sesame & basil ) 🌿用左印住店名既naked 既鐵架放住 細細個雪糕筒🍦, 兩個係海膽加d檻欖油同魚子🐟 ,海膽落足料 連喺個雪糕筒入面底層都有, 口感爽滑 海膽味濃 配以檻欖油同魚子既juicy 中和濃味😝 , 另外兩個筒係吞拿魚加d黑魚子🐟,一口食一個 吞拿魚口感煙靭 魚味唔算好濃 口感清新 建議食左呢個先再食海膽 😝🍴玉子海帶豆腐味噌湯Kyoto cl
🍣2 人set餐 價值818(未加一)
🍴原之味赤身沙律🌱🐟
🍴魚子醬迷你脆筒二重奏
🍴玉子海帶豆腐味噌湯
Kyoto classic tofu nori egg drop soup🍜
有醃鰹魚碎🐟 豆腐 味噌 磨菇 🍄新鮮雞蛋🥚 仲有少少藜麥
除左味道香濃 充滿魚香味 , 豆腐又夠香滑 可能落左 少少菇同藜麥 所以好有口感 😝再加上有好多蛋絲 令到成碗湯充滿蛋香!🤓
🍴紅菜頭汁牛油果蟹肉卷
Naled pink lady roll 🍣
❤心形既卷物 用左紅菜頭整成既米飯🍚 所以紅色 入面仲有牛油果🥑 蟹肉 🦀 除左紅菜飯食落健康外 鮮甜既蟹肉加上軟林既牛油果 加埋 好有軟滑既口感 個人幾鍾意佢嗰種香味 😝😝
🍴極上戀之炸卷🍣
用左一半紅菜頭飯 一半白飯做成 以木魚絲鋪住 入面有青瓜🥒 魷魚🦑 新鮮得黎有嚼口感 仲有甜芒果 整成 十分清新 味道材料配合得好好😋😋
🍴海膽藜麥意粉🍜
Uni & quinoa pasta
有海膽 魚子🐟 做主菜 扁意粉🍜入面撈左 豬肉🐷 車厘茄🍅 parmesan cheese🧀藜麥 🍚 仲有洋葱cream🌰
食嗰時我就將香濃既海膽 整爛 同爽口又帶有少少洋葱香既扁意粉一齊食 好入味 😝而且整個意粉既醬汁 都好香濃 😋值得讚賞題係 佢將d黑色藜麥同意粉放埋一齊。食落除左有口感外 好creamy既意粉食落唔會太膩 加埋芝士碎🧀散發香味 好味 ! 😋
🍴綠茶蕨餅雪糕🍦🍵
Green tea matcha mochi ice cream
一邊係豆腐雪糕🍦 豆腐雪糕唔甜都幾香豆腐味 而另一 邊係 抹茶蕨餅🍪🍵 抹茶味算濃 口感煙靭彈牙 兩樣一齊食都幾match😋
可能同佢原之味既名字有關係 食店既食材新鮮 好多都係刺身壽司 睇黎係想用食材既天然味做主打😋, 我係確切感受到既 , 價錢唔平 , 但物有所值。 若喺尖東想食下日本野 係一個幾好既選擇🤓