2020-06-12
通常都諗唔起天水圍有啲咩好嘅甜品店,但係今日就比我發現咗一間原來喺呢度開咗幾年嘅糖水舖!佢嘅位置有啲難搵喺屏山上璋圍地下,一般揸車嘅朋友都好方便去到。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)呢度出邊有幅好大嘅壁畫,畫得好靚呀。同朋友叫咗好多碗糖水,呢度中式西式一應俱全!去食糖水之前梗係試吓呢度嘅小食,有咖喱燒賣、魚蛋、腸仔,另外仲有腸粉同埋雞翼尖添,全部都係我最愛!最鍾意食佢嘅腸粉同埋雞翼尖,腸粉好滑好好味,滑到阿媽都唔認得,加咗啲醬油更加好食,確係令人欲罷不能。雞翼尖雖然帶點蒜香同辣,但係不減我食慾,瘋狂咁食又煮得好腍,啲骨又好易啃,正正子。甜品方面叫咗個綠茶牛奶冰、榴槤王子、鮮雜果蛋撻配生薑茶定食、百利甜酒朱古力窩夫同紫薯芋圓添!全部上枱嘅時間,甜品賣相都好靚,綠茶牛奶冰有紅豆同埋糯米糍贈送,加埋綠茶醬倒落啲冰度,即時為我解暑。另外窩夫焗得好軟熟,裏面仲有糯米糍煙韌嘅口感,再加埋朱古力醬同曲奇雪糕,味道甜而不膩,有質感,太好吃了。紫薯芋圓係熱的,唔係太甜,紫薯好有口感,飲落去好補身呀,感覺有啲似番薯糖水呢!總括而言呢個絕對係宵夜嘅好地方包你食到肥,仲開到凌晨添,住天水圍屯門嘅朋友可以留意。
甜品方面叫咗個綠茶牛奶冰、