2022-12-03 29 浏览
太和地膽話太和有間鐵板燒店🔥食物同服務都好高質🥳最近天氣開始涼涼地就想食鐵板燒啦😂一於今日Happy Friday去試試!訂左位去到門口當堂嚇一跳🤯一個「燚」字係門口🤔門口咩都冇得個黑色門鐘🛎好似特務嘅秘密基地咁神秘🤫不過入到去完全另一種感覺😂裝修非常精緻👍🏻燈光設計好柔和自在💡拍拖一齊嚟撐枱腳就啱晒!Happy Friday放工咁Chill乜都唔想諗😂所以揀左個廚師發辦套餐☺️我哋食咩交晒俾廚師決定!再揀2枝清酒黎配搭嘆一嘆🍶入門廚師發辦套餐 $588/位清酒🍶-岩户之舞特別本盛世 300ml $138清酒🍶-醉樂無極大吟釀 300ml $185兩枝清酒入面我鐘意岩户之舞多啲😋覺得佢有酒味而且帶甜👍🏻用黎配搭肉類一齊食幾夾!不過男朋友就鐘意醉樂無極😆鐘意個隻淡淡地辛口嘅味道🥗用黎配沙律同海鮮啱啱好👍🏻沙律個醬好特別🥗係有少少醋醬嘅感覺!撈混沙律菜食特別開胃🍅車厘茄非常新鮮 食落好清爽!龍珠果淨係食佢入面粒肉🟡清甜多汁!食完個沙律超級fresh😌為接落黎嘅大餐做好準備!海鮮黑松露牛油扇貝🧈扇貝好大隻攤咗啖黑松露牛油中間😂上枱個刻就已經聞到好香👃🏻咬落去扇貝嘅鮮味完全冇被覆蓋!牛油同黑松

入門廚師發辦套餐 $588/位
清酒🍶-岩户之舞特別本盛世 300ml $138
清酒🍶-醉樂無極大吟釀 300ml $185

沙律

海鮮黑松露牛油扇貝
🧈扇貝好大隻攤咗啖黑松露牛油中間😂上枱個刻就已經聞到好香👃🏻咬落去扇貝嘅鮮味完全冇被覆蓋!牛油同黑松露嘅香味同時陣陣滲出😌一香二鮮三甜一次過享受晒😋

鮑魚配蒜蓉醬
鮑魚表面舖滿左厚厚嘅蒜蓉醬🧄超級惹味!我哋身為蒜蓉控當然唔會放過 全部食晒😂而且鮑魚唔食得嘅地方已經好乾淨咁處理晒👍🏻值得一讚!

好特別嘅係伴碟嘅蝶豆花岩鹽泡泡🫂廚師話佢係食得嘅😳用黎蘸海鮮一齊食又得👍🏻就咁食都可以!就咁食會有淡淡嘅咸香味😌但又唔會太重口!淡淡嘅鹽味點海鮮啱啱好😆可以調起而唔會覆蓋海鮮嘅鮮味🌊哩個combo得好好!

鐵板燒豬扒
😋豬扒肉質嫰滑!食落好腍而且肉味好濃🐷用酸酸甜甜嘅菠蘿汁配搭超級好味🍍食落唔覺油膩!

鐵板燒雞扒
雞扒切件🐔雞皮燒得好香!廚師用家鄉東方辣菜汁做醬!個人覺得辣菜汁好襯塊雞扒👍🏻微微辣味調起左雞扒嘅香 食落啱啱好!

兩款肉類鐵板燒仲有蒜香牛油汁伴碟🧈香濃的蒜香同牛油香真係點咩都咁正🧄唔怪之得咁香啦!😂

鐵板炒飯
我每次食鐵板燒都好期嘅炒飯終於出場啦🥳蛋🍳紅蘿蔔🥕蔥🌱同埋珍珠米!食落蒜香味十足🧄炒飯大大碗🍚最後食唔晒俾男朋友包底🤭

豆腐雪糕
最後甜品有豆腐雪糕甜絲絲咁畫上一個完美嘅句號。🥰

總結餐廳嘅廚師發辦份量十足!一定可以食飽飽💪🏻不過由於座位有限😅想試嘅朋友仔唔想摸門釘就最好book定枱先🤭