餐厅: A Tavola Bar & Grill
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: A Tavola Bar & Grill
资讯:

今日放假,本來諗連住周末兼七一,自製一個悠長假期! 人算不如天算, 到咗中午時分,忽然落咗一場大雨。 天氣不由人,自製好心情就由美食開始啦! 早排見雜誌介紹過東涌地鐵站附近呢間酒吧, 再睇埋openrice啲口碑讚幾好, 就同埋阿媽過嚟食番個set lunch啦!呢間餐廳都幾大, 入口係開放式設計,客人可以揀坐室內或者室外, 無論點揀, 餐廳環境都令人感覺開揚輕鬆。😘我見到有啲人帶埋狗仔嚟,坐喺有蓋户外位, 想帶埋狗仔出嚟一齊食飯,咁又係一個辦法喎!🐕🐩🐶一入餐廳,右手面有一張長吧枱, 後面放咗 N咁多種酒, 講得出嘅都有。🍷🍻呢度唔會似有啲酒吧,淨係得高枱兼用深色傢俬, 色調黑沉沉。 相反佢用顏色亮麗嘅傢俬配襯裝修, 感覺明快特别, 我覺得啲色襯得幾靚吓!原來逢星期一至五都有做午市套餐,嘩,咁靚嘅環境,午餐都係88蚊起, 包咗前菜,主菜同埋飲品。🔸️前菜: 可以揀湯或者沙律, 每日都唔同, 有啲變化。🔸️主菜: 有三大類,分別係肉跟配菜,意粉類同埋薄餅類。 每個類別都有3至5款選擇。 如果每次都試唔同嘅菜式,午市套餐有成過百款組合, 咁又點會悶呢!🔸️ 餐飲: 可以揀茶、啡、檸檬茶、檸檬水
今日放假,本來諗連住周末兼七一,自製一個悠長假期!

🔸️前菜: 可以揀湯或者沙律, 每日都唔同, 有啲變化。
🔸️ 餐飲: 可以揀茶、啡、檸檬茶、檸檬水同汽水。

我地各揀一款前菜, 因為湯同沙律大家都想試吓!
🔸️前菜1: house chicken salad 雞沙律
賣相好靚, 紅(紅椒,車厘茄) 黃(黃椒) 綠(青瓜,沙律菜) 白(雞肉, 乾麵包粒) 都有齊哂, 材料新鮮爽口, 淋埋酸酸甜甜嘅醋汁, 真係名副其實嘅開胃菜!

house chicken salad 雞沙律

🔸️前菜2: french onion soup 法式洋蔥湯
洋蔥湯幾多功夫吓, 先要切碎啲洋蔥, 然後再用牛油炒軟,幾講耐性㗎! 炒軟煲淋嘅洋蔥特別香甜, 冇哂生洋蔥嘅辛辣味。 我鍾意呢個湯有淡淡嘅酒香味,冇放芝士冇咁油膩。

法式洋蔥湯

🔸️ 主菜1: pork chop with rice 豬扒配飯
豬扒好大塊,長過隻手掌! 外殼煎得香脆, 肉質滑嫩唔嚡口。
伴碟用咗田園沙律, 用料同前菜1差唔多,只係冇加雞肉。 蔬菜唔怕多食, 高纖有營養!
阿媽係超級"飯桶"(哈哈,大胆!其實係無飯不歡咁解)!如果係我,就多數揀薯條做伴菜, 我見到隔離枱嘅 fat chips 厚切薯條,超吸引,流哂口水!

pork chop with rice 豬扒配飯

🔸️ 主菜2 : linguine vongole 白酒蜆肉意粉
材料靚固然重要,都要睇埋廚師嘅技術, 能唔能夠將食材完全發揮。 蜆最忌煮得過火,會靭難咬難消化。
呢度選用意大利蜆肉,品質有一定保証,廚師握掌火喉了得,蜆肉唔會煮得過熟,意粉亦都 al dente 有口,加埋蒜蓉,辣椒同白酒,蜆肉意粉鮮而不膩!

linguine vongole

🔸️餐飲 ☕:
即磨咖啡味道香濃,既無酸味亦唔苦澀。

咖啡

今日食得太飽喇,冇辦法食埋甜品,真係好抵食㗎,加20蚊就可以有一件芝士蛋糕或者朱古力餅啦。😭

埋單經過 pizza corner, 見到廚師哥哥搓緊粉做薄餅底, 咁就真係夠新鮮啦,即叫即做, 然後放入旁邊嗰個大焗爐焗。下次嚟飲嘢,一定要叫個即做手工薄餅試吓!🤩 🍕

食完飯行出餐廳,又見陽光普照啦,世事冇絕對!! 🌞🕶
2019-06-28
house chicken salad 雞沙律